Джихадът чука на вратата

Джихадът чука на вратата | StandartNews.com

Кървавият петък показа нарасналата мощ на Ислямска държава

Освен шок и ужас "кървавият петък" предизвика и сериозни размисли за растящата мощ на "Ислямска държава". Атентатите в три държави на различни континенти показаха възможностите на ИД в тактическото и стратегическо планиране и капацитет за нанасяне на мощни и изненадващи удари. Разстрелът на 39 европейски туристи на плажа в Тунис е вторият голям атентат в северноафриканската държава след клането над 22 летовници в музея "Бардо" през пролетта. И в двата случая туристите бяха разстреляни от добре обучени стрелци, които впоследствие загинаха в сражение със спецчастите.

Самоубийственият атентат в шиитска джамия в Кувейт, извършен от саудитски шахид, пък отне 22 живота. Преди това камикадзетата на ИД осъществиха няколко подобни покушения в Саудитска Арабия. Последният набег показва, че джихадистите се опитват да пренесат "свещената война" и в относително спокойните досега консервативни петролни монархии.

Взривяването на шиитски храмове е една от характерните черти на ИД, по която халифатът се различава от "колегите" си от "Ал Кайда". Групировката, създадена от Осама бен Ладен, поставя като първостепенна задача джихада срещу далечния враг - САЩ, "кръстоносния съюз" и Израел. Докато ИД залага на локалната война, завоюване и отстояване на територии, и се занимава приоритетно с изтреблението на местните шиити и друговерци. Покойният Бен Ладен се противопоставяше на взривяването на шиитските джамии, които ИД напоследък превърнаха в своя търговска марка.
Третият ужасяващ атентат в петък носеше друг

техен запазен знак - обезглавяването

В градче край Лион 35-годишният шофьор Ясин Салхи отряза главата на работодателя си, наби я на кол и се опита да взриви американска химическа фабрика. Стана ясно, че роденият във Франция джихадист с алжирско-марокански корени е стар познайник на антитерористичните служби.

През 2004 г. той попада под влиянието на свързания с "Ал Кайда" Фредерик Жан Салви, който по-късно е замесен във взривяването на посолството на Индонезия в Париж. По този повод Салхи е бил поставен под наблюдение от френските служби до 2008 г. Надзорът над него е свален, след като се установява, че той не поддържа интензивни връзки с други терористи и не върши нищо съмнително. Всичките познати на терориста, включително и децата на обезглавената му жертва, го описват като "добър, мил и симпатичен човек". На критичните бележки, че са изпуснали муджахидина от контрол, полицейските шефове отговарят, че антитерористичните структури във Франция работят на върха на възможностите си.

Около 500 френски граждани се бият в свещената война в Сирия и Ирак

отделно се счита, че местната джихадистка сцена наброява най-малко 1800 души.
Службите са затруднени и от усъвършенстваната тактика на "вълците единаци", които дълги години се прикриват успешно, водят съвсем обикновен живот и внимателно планират злодеянията си. Във Франция ужасът от обезглавяването е огромен и заради пресния спомен за "кървавата баня" в редакцията на "Шарли ебдо" и еврейската бакалия в Париж. Очевидно предприетите след това мерки от полицията са недостатъчни за обуздаването на домораслия салафитски екстремизъм.
На този фон ИД продължава да воюва успешно на изключително широк фронт в Сирия и Ирак срещу няколко противника едновременно - войската на Башар Асад, иракската армия, кюрдската милиция пешмерги, и заедно с това устоява и на бомбардировките на САЩ и техните съюзници. Според авторитетното издание "Long War Journal" в Близкия изток действат 117 тренировъчни лагера за муджахидини и напливът на кандидати за "пушечно место" расте. Там се обучават и камикадзета, които един ден ще бъдат изпратени да атакуват европейски цели.

Паралелно ИД настъпва в други страни и практически измества другия флагман на "глобалния джихад" - "Ал Кайда". Наскоро клетви за вярност към халифата дадоха почти всички полеви командири на "Имарат Кавказ", което обещава сериозни грижи за Русия занапред. В редиците на ИД преминаха също така пакистанските талибани, част от екстремистите в Либия и в други северноафрикански страни. На този етап зловещата материализация на концепцията за световен халифат не може да бъде обуздана нито от американските бомбардировачи, нито от западните контраразузнавателни служби. Старият континент продължава все така да бъде "мека цел" за ислямските терористи, като водещата заплаха са "спящите клетки", съставени от европейски граждани, второ и трето поколение имигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай