Два кита идват на БФБ

Два кита идват на БФБ | StandartNews.com

Борсата в технологичния център на Китай - Шънджън, е със 166% ръст за година

Инвеститорите по целия свят си намериха нов наркотик

Поредните исторически или многогодишни рекорди за някои от водещите световни борсови индекси характеризират най-ясно настроенията на финансовите пазари през последните дни. Парадоксът лошите новини за водещите икономики да водят до повишения на пазарите на акции, вече стана нещо нормално. Причината, разбира се, е в това, че слабостите на икономиките отлагат оттеглянето на монетарните стимули от страна на централните банки, които се превърнаха в наркотик за инвеститорите по целия свят. Европейската икономика, макар и в малко по-добро състояние от преди, е далеч от това, което биха искали да видят Марио Драги и колегите му от Европейската централна банка. В САЩ все по-явно става, че очакваното през юни първо повишение на основната лихва от юни 2006 година насам ще се отложи най-малкото за по-късно през годината. В Китай забавянето на икономическия растеж и проблемите в някои сектори принуждават правителството да предприема нови и нови стимулиращи мерки, което е причина за впечатляващия ръст на основните китайски борсови индекси през последната една година. Най-силно се представя борсата в Шънджън - технологичния център на Китай, където се търгуват акциите на множество по-малки технологични компании, чието развитие ще бъде стимулирано от правителството чрез разнообразни мерки. Това е причината, която кара инвеститорите да считат този пазар за по-перспективен от другите две борси в Шанхай и Хонг Конг и поради която те искат да участват и

да спечелят от т.нар. нова китайска икономика

Основният индекс на борсата в Шънджън се повишава със 166% за последната една година и с близо 12% само за последната седмица - най-големият му седмичен ръст от ноември 2008 година насам, когато в разгара на световната финансова криза китайските власти анонсираха мащабни икономически стимули в размер на 586 млрд. долара.
Българска фондова борса (БФБ) остава далеч от международните тенденции, след като българският спестител продължава да остава верен на банковите депозити, въпреки вече напълно символичните лихви по тях. Чуждестранните инвеститори също за момента заобикалят нашия пазар, тъй като той им идва прекалено малък, нисколиквиден и ограничен от предлагане. Така към момента водещият борсов индекс SOFIX се движи на ниво от около 486 пункта, т.е. за да достигне историческия си връх от 2007 година, както направиха много от водещите световни борсови индекси, той би трябвало да се повиши с над 300%.

Все пак, в последните дни не липсват интересни новини, касаещи капиталовия пазар в България. Най-важните от тях са, че към БФБ се е запътили два сериозни стимула. Първият е един бързо развиващ се и успешен български бизнес - производителят на все по-нашумелите органик десерти "Roo'bar", които достигат пазарите на над 40 страни на 5 континента. Вторият - един мегапроект,

станал популярен в публичното пространство като "Българския Лас Вегас"

който пък тепърва започва развитието си - проектът край софийското село Мусачево ще се реализира от борсовата компания "Уелкъм холдингс", зад която стои хонконгският инвеститор Стивъл Ло и негови партньори. Проектът е мащабен и ще изисква инвестиция от няколко милиарда лева, поради което ще трябва да привлече значителни чуждестранни инвеститори, за да се реализира.

Самата търговия на БФБ също е доста любопитна напоследък. Заради затварянето на сертификати (вид инвестиционен инструмент), следващи водещия борсов индекс SOFIX, от чуждестранната им банка издател, същата продаде значителни за нашите мащаби пакети от акции от 15-те компании, членуващи в индекса. Освен тези големи продажби имаше и някои други по основните ликвидни позиции, но въпреки това цените на практика почти не се промениха, тъй като пазарът успя да поеме голямото предлагане без сътресения. Това е знак, че сегашните ценови нива при най-търгуваните акции са доста устойчиви и за в бъдеще може да се очаква оттласкване в посока нагоре.
Извън пазарите на акции най-интересното събитие от последните дни е, че

доларът отново взе превес над останалите валути

след 5 седмици, в които беше позагубил форма. Еврото изгуби около 3% от стойността спрямо долара за последните 5 дни, но ситуацията на пазарите остава твърде комплицирана, което засега не предполага възобновяване на низходящия тренд на еврото към нови дъна спрямо американската валута, а по-скоро волатилна търговия през идните месеци. В подобна ситуация са златото и среброто. След силната предходна седмица, в която направиха опит за възходящ пробив, отново загубиха инерция и посока и се върнаха в познатите тесни ценови граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай