Достойнство по украински

Достойнство по украински | StandartNews.com

На фона на кошмарните делници някои хора си измислиха празници. Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, с който провъзгласява нов национален празник на 21 ноември. Датата, на която започна протестът на площад "Независимост" в Киев през 2013 г., придобил световна известност под името Евромайдан.

Г-н президент, нима е възможно да се обяви за официален празник на страната денят, в който започна една братоубийствена война? Празник на какво точно ще е този знаменателен ден, че не се сещам? Ден на възраждане на неофашизма или казано по украински "бандеровщина" или ден на началото на края на една прекрасна допреди време страна? Според пресслужбата на Порошенко 21 ноември "сега и завинаги" ще бъде отбелязван като Ден на достойнството и свободата. Не мисля, че е достойно да се пролива братска кръв, да загива цивилно население. Каква свобода, ако тя е с цената на пролята кръв, убити невинни деца, изгорели хора, масови гробове. Не виждам логиката този ден, който обля в кръв Украйна, да бъде отбелязан в червено в календара. Всъщност, правилно е да е в червено, защото това бе кървавият ден на Украйна.

Порошенко нарече събитията през 2013 г. "революция на достойнството". По думите му това е бил извънредно труден изпит за Украйна, като украинският народ е доказал своята европейска принадлежност, достойнство и стремежа си към свобода. Не бях чувала някой да оспорва принадлежността на украинския народ към европейската раса. Всеки има достойнство пропорционално на делата и постиженията му. А стремеж към свобода може да има някой поробен или затворник.

В същото време Украйна върви стремглаво надолу по всички показатели. Страната вече e в практически фалит. Украинската гривна потъва надолу. Само през този месец тя вече е понижила стойностите си с 18%, отчитат анализаторите в МВФ, цитирани от Ройтерс. Украинските акции продължават да поевтиняват. Според МВФ Украйна няма да може да погасява дълговете си, а кредитът от 17 млрд. долара, който получи, няма да бъде достатъчен. За капак градове и региони като Луганск, Донецк, Донбас, които генерираха около 60% от общия брутен продукт на държавата, бяха под артилерийски обстрел близо три месеца от украинската армия. Губейки тези важни индустриални и промишлени центрове, Украйна сама удави окончателно икономиката си.

Банкрутът, войната на изток и несъгласието на половината от 43-милионното население на страната със събитията от Евромайдана до днес окончателно бетонираха илюзията, че Украйна някога би могла да се присъедини към ЕС. Новата Еврокомисия побърза да хлопне вратите на съюза и прие окончателното решение да не се приемат нови членове поне до 2020 г. Окончателната "екзекуция" за страната ще е изграждането на "Южен поток", с което Киев повече няма да може да блокира доставките на газ за Европа и да ползва синьото гориво, бавейки се с изплащането му. Всичко казано дотук неизбежно ще доведе до нови масови вълнения в страната и бунтове в Киев.

Социалната, икономическата криза и чувството, че са измамени, може да отприщят още по-жестока и кървава зима. Радикалите от "Десен сектор" вече се заканиха на новата власт, защото и на тях взе да им писва. Въпреки че отдавна изгуби красивата си символика, Евромайдан все още има. Там останаха доста хора, които са недоволни от това, че дори асоциацията на Украйна с ЕС не се случи, а новият президент е не по-хрисим олигарх от предишния. Пан Порошенко обаче се гордее с делата си и за да успокои нещастния народ, взе та им подари празник, с който да им припомня деня, поставил кървавата точка в календара. Да ви е честит новият национален празник, скъпи братя украинци. Бъдете достойни граждани на страната си, сега вече си имате официален "ден на достойнството"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай