Доминото на войната повлече и Йемен

Доминото на войната повлече и Йемен | StandartNews.com

Нападението на коалицията от 10 арабски армии е знак за нарастващия цивилизационен сунитско-шиитски сблъсък

В хаоса на войната се свлече поредното парче от арабското домино. Коалиция от 10 държави начело със Саудитска Арабия и Египет едновременно нападна по въздух, море и суша Йеменската република. От север саудитските военновъздушни сили със 100 военни самолета започнаха масирани бомбардировки, докато 150 000 войници чакат на границата заповед за започване на сухоземно настъпление. От юг египетските военноморски сили завзеха стратегическия пролив Баб ал Мандаб, свързващ Аденския залив с Червено море. В коалицията, участваща във военната операция "Решителна буря", участват още ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Катар, Йордания, Мароко и Судан. Арабските братя по оръжие имат различни интереси, някои от тях са строги консервативни монархии, другаде управляват военни режими, но общото между тях е изповядваният от техните елити сунитски ислям. Формалният повод за войната е призив за помощ от страна на формалния президент на Йемен Мансур Хади. През последните месеци въстанието на шиитите от хутисткото движение, започнало от север, успя да превземе столицата Сана и да изтласка лоялните към Хади войски на юг. Самият президент се оттегли в пристанищния град Аден, който бе обграден от бунтовниците.

Хутите, наречени на убития през 2004 г. Хюсеин ал Хути, са военното опълчение на шиитската секта на заидитите, наброяваща около 45% от населението на Йемен. Техните милиции, въоръжени и обучени от ирански офицери, надделяха с помощта на сваления през 2011 г. президент Али Абдула Салех. След падането от власт Салех, който също е шиит, успя да съхрани влиянието си върху голяма част от Националната гвардия, ВВС и службите за сигурност, докато верни на действащия президент Хади останаха останки от разпадащата се на племенен признак армия.

Четвъртият влиятелен играч на йеменската сцена е "Ал Кайда на Арабския полуостров" /АКАП/. Считана за най-опасния клон на създадената от Осама бен Ладен глобална мрежа, АКАП води война на два фронта едновременно срещу правителствените части и хутите. Миналата седмица в Сана първата си мъченическа операция проведе и конкурентната джихадистка структура ИДИЛ. Живи бомби се взривиха в две шиитски джамии в столицата и избиха над 100 души. Разрастването на военните действия принудиха миналата седмица САЩ да изтеглят целия си военен и граждански персонал от страната. Американците опразниха и военната база в Ал Анад, след като близките до нея селища бяха превзети от муджахидините на "Ал Кайда".

Агенция "Стратфор" посочва, че Йемен е поредният военен театър, където се сблъскват сунитските сили начело с Саудитска Арабия и шиитските милиции, въоръжени и тренирани от Иран. В тази сцена на подкрепяните от Техеран хути е отредена ролята, която изигра "Хизбула" в Ливан през 80-те. През последните години сектантските сблъсъци между двете най-големи течения в исляма изкристализираха и в други страни. В Сирия войната се води между шиитските /нусайритски/ войски на Башар Асад и радикалните сунитски групировки ИДИЛ и Фронта "Ал Нусра" /местен филиал на "Ал Кайда"/. В Ирак редовната прошиитска армия воюва също срещу Ислямска държава. И в Ирак, и в Сирия на шиитска страна воюват и ирански командоси, а също и бойци на "Хизбула".

Прави впечатление изключително сложният баланс, който се опитват да постигнат САЩ. В Ирак и Сирия американците заедно с шиитите и умерените консервативни монархии изтласкват сунитските екстремисти. Същевременно Белият дом еднозначно удари рамо на нападението на 10-те сунитски армии срещу проиранските бунтовници в Йемен. Не трето място, администрацията на Обама е на път да постигне компромис с Техеран по атомния въпрос и да вдигне икономическите санкции срещу режима.

Изглежда Вашингтон продължава да не разполага със ясна стратегия за Близкия и Средния Изток и хаотичните им намеси от окупацията на Ирак през 2004 г. насам продължават да водят до разпад на цели държави и превръщането на обширни територии в тренировъчни школи по джихад. Водещият стремеж на САЩ си остава недопускането контролът върху огромните нефтените залежи, рафинериите и търговските морски пътища да попадне в нежелателни ръце. Вчера след избухването на войната в Йемен цената на "черното злато" скочи с 6% поради опасения, че маршрутът през пролива Бал ал Мандаб, по който дневно се превозват 3,8 млн. барела, може да бъде блокиран от сражения. Вероятно нефтената инфраструктура ще бъде обезопасена след арабската интервенция в Йемен, въпросът е кой ще бъде следващата плочка от доминото и колко време остава до челния сунитско-шиитски сблъсък?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай