До 14 дни ще имаме концепция за професионалното обучение

До 14 дни ще имаме концепция за професионалното обучение | StandartNews.com

 

Таня Михийлова, зам. министър на образованието

- Г-жо Михайлова, обещахте до 18 юли да свикате първо заседание на новия консултативен съвет, в който експерти от образователното министерството ще обсъждат въпросите с бизнеса за професионалното обучение?

- Този съвет е резултат от срещата ни с работодателите. Това отговаря на убеждението, че образованието само по себе си няма за самоцел само знания, а напротив - всички възможности за реализация след това. Когато говорим за професионално образование, реализацията може да стане единствено в условията, които бизнесът предоставя. В една работеща икономика означава да имаме едно силно професионално образование, когато образованието и бизнесът работят заедно. В този формат като обществен или консултативен съвет можем да се срещаме ежемесечно, за да обсъждаме съвместната ни политика, с която да подемем информационна кампания, че професионалното образование е едно голямо предимство. Защото това означава, че имаш път за реализация, имаш самостоятелен живот, защото имаш професия.
- В момента събирате идеите от директорите на професионалните гимназии...
- Не само от тях, от всички директори на гимназии с виждания. Споделенията проблем е наполовина решен проблем. Но това са повече предизвикателства, а не проблеми. При нас то е напълно адекватно и качествено образование, което да отговаря на изискванията на живота. Защото потенциалните учители, инженери, лекари - всички те тръгват от образованието.
- Какво не се случи в последните 2 години с дуалното обучение?
- Нещата се случват, но това е система, която трябва много бързо да се пренастрои. Трябва да се създадат адекватни учебни програми. Има нужда от изменения в законите, създаване на условия за заявяване на интерес от работодателите и осъществяване на изключително балансиран прием в професионалните гимназии. Заложили сме повече часове за професионална подготовка, т.е. в зависимост от степента на професионална квалификация. За трета степен е 50/50 теория към професионална подготовка.
- За първи път се чу искане за нуждата от преквалификация на учителите?
- Задължително е учителите да имат допълнителна квалификация. Но когато се открива една нова специалност, има нужда от обучени кадри. И, например открива се медицинска техника, има учители с технология на металите, които като имат съответния курс в Техническия университет, ще могат да преподават медицинска техника. Това са възможности. Учителската е една от тези професии, които вечно трябва да четат.
- За първи път готвите концепция за професионалното обучение?
-Тя трябва да е готова до края на месеца, по нея работи екип от министерството, ще я обсъждаме и на консултативния съвет. Досега имаше стратегия, но концепцията е детайлна разработка на ясна визия какво ще е професионалното обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай