Дивият изток ще роди Дивия запад

Дивият изток ще роди Дивия запад | StandartNews.com

Ако битовата престъпност продължава да се шири, ще опрем и до народни шерифи

Когато човек се зачете в криминалните хроники с драстични примери за битова престъпност, има чувството, че е в американския Запад от края на ХIХ век. Територия, в която престъпният свят е изгубил елементарен респект пред закона (за страх от Бога няма смисъл да се говори).
При това не става въпрос за банкови обири в духа на уестърна като този в Айтос, където съвременните следовници на Джеси Джеймс, яхнали мотоциклети вместо мустанги и въоръжени, разбира се, не с уинчестъри, а с автомати "Калашников", обраха банков клон.
Но те поне са действали наистина професионално - бързо и без да наранят някого. Е, със сигурност ще им се зачете пред съда. Ако въобще ги хванат... Тук все пак плячката е над 50 бона.
Докато в Кресна трима изроди инквизираха в продължение на част обикновени собственици на магазинче за общо взето скромната сума от общо 2000 лева - в брой и в малко бижута.
Подобни екшъни се разиграват кажи-речи всеки ден в България. И далеч не става въпрос само за прословутата ромска престъпност. Все по-ясно става, че и за не малко "чисти" българи бандитизмът е станал вече професия.
Бандитизъм в класическия си вид, нямащ нищо общо с банкови далавери, данъчни измами или широкомащабна контрабанда. Бандитизъм, който вече потенциално застрашава личната сигурност на всеки що-годе материално обезпечен човек.
А това е проблемът на обикновените хора.
Не скандалите с КТБ, макар и те да ни удрят по джоба като данъкоплатци, даже не и дефицитът на здравната каса и НОИ, защото дори само мисълта за здравето и пенсиите отдавна разболяват повече от всеки вирус.
На хората не им пука особено за Украйна или новата студена война между Русия и Запада.
Дори и трусовете в съседна Македония не са тема номер едно.
Виж обаче поредния домашен обир е нещо, което съседите ще обсъждат с дни наред. В отчаянието си те вече започват да се самоорганизират за отпор. Като жителите на столичния квартал Драгалевци, които са си създали нощна стража срещу наглите мародери. И вече даже са предали на полицията първите задържани на местопрестъплението.
Явно ни е писано да почнем да градим държава от там, откъдето са почнали някога американците - с налагането на закона от обикновените граждани. Така, както е ставало в Дивия запад.
Ако това е единственият спасителен курс, от държавата и политиците не се иска нищо друго, освен нов закон за правото на притежаване на оръжие и правото на граждански арест. А може би и "Posse Comitatusс". Правото, което са имали американските шерифи - да мобилизират мъжете над 15 години в повереното им градче в случай на обществена опасност.
Или просто да се редактират и осъвременят стилистично двата закона по темата, приети по времето на Стефан Стамболов през 1887 година и на Александър Стамболийски през 1922 г. На много от съвременните българи те може да им се видят и доста брутални, но пък, както казват хората, "на зло куче, зъл прът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай