Димната завеса на "Протестърите"

Димната завеса  на "Протестърите"  | StandartNews.com

Борислав Цеков,
Институт за модерна политика

Гротескната политическа действителност у нас роди пореден малък "Франкенщайн" - проправителствена "Протестна мрежа". Не е въпросът само в очевадната политическа хамелеонщина, с която т.нар. протестъри за една нощ забравиха, че наричаха ГЕРБ "мафия" и фактически се коалираха с партията на г-н Борисов в името на мимолетни министерски кресла и дребни чиновнически служби. По-важното е, че след тази не особено почтена сделка въпросните "протестъри" префасонираха и политическите цели на дейността си. От претендент за граждански коректив на всяка власт те се превърнаха в поръчкова бухалка, създаваща удобни димни завеси около новата власт. В казионна имитация на "гражданско общество". Е, не викат "да живей правителството". Все още. Но пък с удивително кръжочно старание изпълняват поставените им пропагандни акции, които отклоняват вниманието от правителството на четворната коалиция и неговите безобразия. Те не се вълнуват нито от многомилиардните заеми, с които това управление ще зароби и внуците ни и които ще бъдат изхарчени непрозрачно и неефективно. Нито пък се интересуват от небивалата феодализация на властта, разпределяна между партийните квоти в управляващата коалиция. Няма и грам възмущение срещу безпрецедентната демонстрация на политическа партизанщина в официално заседание на правителството, при което Кунева води срамни пазарлъци за партийни квоти в областните управи. И прочие.

Типичен пример за такава операция за отклоняване на общественото внимание е и акцията на казионните "протестъри" срещу главния прокурор. Разбира се, че изчезването на прословутото тефтерче е скандал. Както е скандал и убийството на експерта, който разшифроваше записите от "цецомобила". Но тази акция на "Протестна мрежа" е христоматиен пример за целенасочено задръстване на публичното пространство с фалшиви или периферни теми, които да подменят неудобна за управляващите тема. Защо ли? Ами да сте чули въпросните казионни граждани да задават истинските въпроси, до които се отнасят прословутите тефтерчета? Не, те не питат нищо за инициалите на онези управници, с които днес се прегърнаха в името на властта. Те не питат за ИФ, ЦЦ, ББ, не питат за Росен Плевнелиев и прочие тефтерни персонажи. Те питат само за ДП и някакви възможни манипулации. Не е ли по-важно защо президентът присъства в това тефтерче? По-важно е, разбира се, ама как хем да си във властта с него, хем да го критикуваш?

Опитът да се нагнетява напрежение срещу главния прокурор очевидно има и други цели. Ще подскажа, че техният корен трябва да се търси още във времето около избора на г-н Цацаров и на сегашния Висш съдебен съвет. Тогава същият кръг от НПО-та проведе с финансиране от чужда държава истерична лобистка кампания в полза на други кандидати, зад чиито кандидатури се очертаваше силуетът на олигархичната групировка, чиито корпоративни медии даряват с най-щедро внимание днешните проправителствени НПО-та. Казано ребром - става дума за продължаващ опит за установяване на контрол върху ключови звена в съдебната власт в угода на определени кръгове. Нищо повече и нищо по-малко.

Разбира се, сигурен съм, че сред казионните "протестъри" има и хора, които вярват в това, което вършат, и не разбират, че ги употребяват. Но това не ги оправдава. Защото по това дали позволяват на властта и олигархията да ги употребяват, се познават будните граждани от зомбираните кресльовци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай