Държавата първа изнесе капитали в офшорни зони

Държавата първа изнесе  капитали в офшорни зони | StandartNews.com

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Офшорките са проблем в световен мащаб и ние няма да го решим. Но понеже 99% от българите нямат офшорки, ние мразим офшорките. Всъщност тези, които ги притежават, по презумпция са си за мразене. Но нека да разгледаме някои аспекти, останали встрани от шумния поток на пропагандата. През кои години стартира износът на капитали от България? Мнозина ще кажат 90-те години, обхванати от синьо-червена мъгла, където не се знаеше кой краде и колко точно. Да, ама не! Това е най-видимият за населението период, защото тогава масово се включиха средни и дребни грабители. 80-те години износителят на капитали е бил един - пионер е държавата, като притежание на БКП. Но и това не е самото начало. То пак е от соцдържавата, но през 50-те години, когато се разпада колониалната система и България помага на много страни, като се започва с Алжир и войната срещу Франция. Български кораб е хванат с оръжия за въстаниците. А колко други не са? То е същото като сега да изнасяш директно калашници за ИДИЛ. Изводите:

1. Колкото и да е чудно, сега и темповете, и сумите към офшорки намаляват. Пикът е бил през 80-те години.
2. И тогава, и сега многогодишен опит с тях имат кадрите на ДС. Всичките те са още във властта или едрия бизнес. Когато ние сме си бъркали в носа и сме строили социализма, те градиха капитализма преди 1989 г.
3. Лустрация няма само в България от бившите социалистически страни.

От какво зависи бягството на капитали? От високите данъци ли? Не. При нас данък печалба е 10% и общата му тежест е само 1.7% от БВП. Всички други такси и данъци са дължими - ДДС, акцизи. А същевременно се смята, че средногодишният износ е 5% от БВП, което е над 4 млрд. лева. Една част от него се връща като ПЧИ, които за 2015 г. са 1.2 млрд. евро. Тоест най-големият инвеститор в България са българи, маскирани като чужди инвестиции, преди това изнесени като мръсни пари. Най-големите офшорни зони не са Панама, а САЩ, Холандия, която е най-големият инвеститор в икономиката ни. Останалите капитали в офшорни зони към 2010 г. се оценяват на $43.8 млрд. Това са български пари, като към днешна дата са един БВП. Ами другите законно и полузаконно изнесени? България е богата държава. От нея не спира да се краде и има още. Но докога? Или докато свърши, или докато не се усетим и организираме. Те и в Македония мислеха, че държат положението под контрол, ама...

Кои страни и колко са офшорните пари, изнесени по света?
Китай - $1189 млрд., Русия - $798 млрд., Корея - $779 млрд., Бразилия - $520 млрд., Кувейт - $496 млрд., Унгария - $242 млрд., Полша - $165 млрд., Турция - $158 млрд., България - $29 млрд.

Това са данните от доклада на Мрежа за Данъчна справедливост, публикуван във в. "Гардиън". Те обхващат период от 40 г. (1970-2010 г.), или общо за 139 разглеждани страни е между 21 и 32 трилиона долара по цени от 2000 г. Това е средно 15% от световния БВП, а по други преценки е направо 35%. Колкото и да е, много е!

В света на интернет всичко се знае. Може да се проследи всеки долар. Всички главни действащи лица в българската политика имат офшорни сметки. От политика се правят десетки и стотици милиони, а у нас няма къде да ги скриеш. И който държи информацията за сметките им, ги управлява като марионетки. Политиците не защитават интересите ни, те защитават офшорните си пари. И гласуват така, както им се каже.

Да крадеш от държавата в южните райони на света се смята за комплимент и върховен тарикатлък. Германия даде диск с гръцки граждани и политици, имащи сметки в швейцарски банки. Знаете ли какво стана? Нищо. Няма заведени дела, всичко се потули, като имаше и замесен министър на отбраната.

В Русия на Путин му обявиха $2 млрд. в сметки в Панама. Нищо не произлезе от това. По стар социалистически модел те го обявиха за вражеска пропаганда. Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън за 240 000 паунда, наследени от баща му, даваше обяснение пред парламента и това едва не му струва политическата кариера. В Исландия, още по на север, премиерът още на другия ден след Панамагейт си подаде оставката.

С други думи: каквито сме ние, такива са ни политиците, такава ни е и държавата. Трябва ни нова демокрация с нови хора, но само ние можем да си я изградим. Корупцията в България е 14-22% годишно от БВП, или 15-18 милиарда лева. Затова ще ги има офшорките.

/Пред Марица.бг/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай