Да дърпаш джихада за опашката

Да дърпаш джихада за опашката | StandartNews.com

Измислените заплахи създават повече паника от истинските

"През цялото време ме е страх да не дойде тука някой от ония брадатите и да се взриви насред нашия празник". Това ми довери една възрастна калайджийка на традиционния пазар на булки, който се провежда на Тодоров ден в Стара Загора. Няколко седмици по-късно на събор в пернишко село местен жител изказа абсолютно същото опасение - че някое от камикадзетата на ИДИЛ ще цъфне в Граово специално, за да окървави селската веселба.

Разбира се, според експертите по тероризъм вероятността "жива бомба" да посети пазара на цигански булки или селски събор е категорично нулева. Тези двама души, както и вероятно хиляди около тях, живеят в свят на перманентна заплаха, която медиите се стараят с всички сили да поддържат. Дива вакханалия се развихри и оня ден, когато след непотвърдената информация за проникналите у нас иранка с френски паспорт и румънец. Журналистическото братство с усърдие се хвана да "информира", че двамата терористи били забелязани ту в Бургас на музикалния фест, ту в София, ту в Пловдив, ту другаде. Появиха се версии, че дуото било задигнало взривове от склад до Марсилия, а също и че било изпуснато от македонските служби при неотдавнашната операция срещу джихадисти.

Лятната новинарска суша допринесе за сглобяването на все по-налудничави сюжети и добре, че по някое време МВР се сети да опровергае слуховете преди двамата да бъдат спрягани като кандидат-президентска двойка за следващите избори.
Странна порода е българинът - у нас с удоволствие не само новинарите, но и всякакви политици и спецове по сигурността и прочее разпространяват и най-бледата българска следа, която може да се открие в информационния океан, посветен на глобалния джихад. За разочарование на мнозина досега всички пуснати кьорфишеци за българи-джихадисти се оказаха фалшиви. Впоследствие се разбираше, че въпросните "нашенци" са или жители на Северен Кавказ и Татарстан, самонаричащи се българи, или пък са горди притежатели на подправени български паспорти. Горчивина на вестителите на апокалипсиса донесоха и неслучилите се техни пророчества за готвени атентати у нас. Забеляза се и наченки на ниско самочувствие и гняв, че терористите не ни броят за сериозна държава и омаловажават значението на България.

Слава Богу, засега няма данни за спящи клетки, нито страната ни е закачена сред първостепенните мишени на Зауахири и ал Багдади и това не бива да ни носи страдание, а напротив. В същото време хаосът и бурята наоколо се усилиха след включването на Турция в коалицията срещу ИДИЛ. Затова може би е по-добре институциите и обществото да се съсредоточат върху реалните заплахи, вместо всеки ден да стоварват измислени сензации върху стресираното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай