Червените Каин и Авел

Червените Каин и Авел | StandartNews.com

Въпросът е дали БСП няма да се самоубие, преди АБВ да я довърши

Бившите комунисти не си падат особено по Библията, което не им пречи сполучливо да се превъплътят в ролите на Каин и Авел. На сбирките си през уикенда БСП и АБВ се обявиха за широки леви коалиции на местните избори и формално дори си подадоха ръка, но на практика от конференцията в НДК и от пленума на "Позитано" 20 се чува само глухо ръмжене по адрес на потенциалния партньор. Социалистите настояват коалициите да се оформят около тяхната "светая светих", което разсърди Георги Първанов. АБВ заяви, че не признава всякакви претенции за монопол в лявото пространство и също, че няма начин да се коалира с "враждебни" партии.

Братоубийствената развръзка не е изненадваща, като се има предвид целият дългогодишен романс - бившият червен лидер и президент разцепи столетницата, създаде свой проект и успя да влезе в парламента и в правителството. Сега Първанов преподава на съпартийците си пряка демокрация, включително и по интернет, а преизбирането му начело с почти пълно единогласие зарежда с допълнително гориво партията на азбукарите.
Големият проблем на АБВ е да удържи лявата си идентичност, докато пребивава като младши партньор в дясна коалиция. Затова и Първанов ритуално заби остри критики към властта и поиска ремонт в кабинета. Без да изпада в крайности неговата партия се опитва

да играе ролята на ведомствена правителствена опозиция

- охранена, конструктивна и съзидателна.
Да не бъде камъче в обувката, което ти пречи да ходиш, а шпора, която те кара да препускаш. Подобен похват е рядък за преходна България, където избирателят е свикнал да вижда ясни позиции на парламентарните сили - "Осанна!" или "Разпни го!".

БСП пък като че ли се готви за местните избори и гледа напред, но практически се връща към времената на другарските съдилища. В събота на задочен линч бе подложен бившият икономически министър Драгомир Стойнев. Предишните няколко пленума обаче бяха посветени на "тричането" на други двама ексучастници в екипа на Орешарски - Ангел Найденов и Кристиан Вигенин. Общите обвинения към тримата са, че са провеждали политика в угода на САЩ и НАТО и съответно в ущърб на Русия. Странно е, че червените дейци се сещат да разобличават като престъпни и вражески решения и постъпки на техните министри отпреди година. Тогава трибуните от Националния съвет мълчаха и одобряваха политиката на кабинета "Орешарски", която впоследствие ги доведе до изборен погром. Освен това от днешните недоволства срещу тях излиза, че Орешарски, Стойнев, Вигенин и Найденов са се водили от някакви лични прищевки, нямащи абсолютно нищо общо с БСП и нейните ръководни органи.

Освен лицемерието, буди недоумение фактът защо социалистите не поставиха тези въпроси на двата конгреса и не направиха критичен анализ на несполучливото си управление, а

се хванаха за косите и минаха към лични вендети

тъкмо в навечерието на местните избори. БСП и без това е в слаба организационна форма, разкрачено идеологически и омаломощена финансово и кадрово, че трудно ще преживее още един безпринципен разкол по върховете си. Ако продължат със същото усърдие да търсят врагове с партиен билет, няма да им останат сили за битката с блудните синове от АБВ, чакана с огромен интерес от зяпачите. Маститите политици от "Позитано" са станали досущ като котенца, които си гонят опашките. Въртят се от години в омагьосания кръг - дали и доколко са радикални социалисти, социал-демократи или социал-либерали. Отговорът е прост: в опозиция са радикални популисти, а на власт - неолиберали.

Вчера бившият им другар и днешен конкурент Първанов призна, че голямата част от живота му е минала в същите безсмислени дискусии за идеологическата идентичност и подчерта, че обликът на една партия се изгражда чрез нейните действия, а не посредством автохипноза. Макар и към АБВ да е поохладняла народната любов, техният прагматичен и гъвкав подход, подсилен с ефективното лидерство на Първанов, има шанс да завладее още леви територии наесен. Допълнително благоприятно за тях обстоятелство е, че в БСП започна яростна мъчителна вътрешна междуособица, която скоро няма да спре. Жестокият въпрос е дали Каин ще убие брат си, или преди това Авел ще се самоубие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай