Червената хала се понесе към "Дондуков" 2

Червената хала се понесе към "Дондуков" 2 | StandartNews.com

Битката срещу олигархията не пречи на Татяна Дончева да защитава финансови акули

Лидерът на Д21 разгръща кампанията си за президент на фона на разцепени левица и десница

Историческата прегръдка на Татяна Дончева с Радан Кънев предизвика микроземетръс в политическата ни джунгла. Какво накара едно от най-жилещите червени остриета на прехода да се съюзи с тъмносините якобинци от ДСБ? Парламентарната кариера на Дончева започна през 1997 г., когато БСП беше разгромена и натикана в ъгъла. /Сега тя мечтае за римейк на уличната революция./ В законодателния храм тя беше почти единственият ляв политик, който ярко извисяваше глас срещу десния реванш и водеше зрелищни словесни престрелки с топюристите на СДС.

Когато Дончева се изправеше на трибуната, червените бабички и дядовци се залепяха за тв и радиоапаратите, с радостното предчувствие, че врагът ще бъде разгромен с блестящи реторически похвати.

С идването на царя през 2001 г. синьото и червеното увиснаха в опозиция и тогава започна първото сближаване на юристите от двете противоборстващи крила срещу кабинета на НДСВ и ДПС. Тогава за пръв път юристката получи признание отдясно. Д-р Николай Михайлов заяви: "У Дончева има страст, чувство за справедливост и същински реторичен дар".

Парадоксално добрите чувства на десните се запазиха и при кабинета "Станишев". Тогава Татяна Дончева се опря на сините юристи за прокарването на закона за досиетата, който изправи на нокти собствената й партия. Отделно тя се зае с институционалното префасониране на сектора за сигурност и дори започна разследване срещу вътрешния министър Румен Петков, което приключи с неговата оставка. Не е чудно, че след като тя се очерта като вътрешна опозиция на Станишев и ръководството на БСП, уважението към нея нарасна. След 2009 г. юристката от Трявна се отказа от участие в депутатските листи и преизгради образа си на извънсистемен играч. Тежките й упреци оттогава насам се изсипват върху главите на всички властници. Не на последно място ДСБ разпознаха Д21

като съюзник и по геополитическа линия

Дончева още от края на 90-те е убеден западняк, който не крие добрите си отношения с американски среди, без да изпада в крайностите на русофобията. Последното съвпадение на интересите между Кънев и Дончева е съдебната реформа, където и двамата настояват за радикални промени и в устрема си подпукаха главния прокурор Сотир Цацаров.

"Гражданите срещу мафията и олигархията" е лозунг, под който са се подреждали почти всички политици у нас. Бедата е, че за повечето от тях "олигарх" е човек, който плаща на конкуренцията, а близкият мултимилионер е "честен предприемач" или представител на националния капитал. Дончева има късмета да е финансово независима благодарение на упражняването на адвокатската професия. В същото време сред нейните клиенти в миналото бяха Светият синод /в тъмните дни на разкола/, "Мултигруп", а напоследък - и Гриша Ганчев. При фалита на КТБ лидерът на Д21 в дует с Иван Костов прокарваше идеята банката да се спаси с държавни пари. Тезата откровено обслужваше каузата на банкера беглец Цветан Василев.

Непорочно зачатие няма и в българската политика и за всеки един от влиятелните играчи могат да се намерят тъмни петна в миналото. Макар и често да е атакувана за връзките си някои от акулите на прехода, бившата прокурорка разполага с широк кръг почитатели. Профилът на нейните избиратели - образовани жители на големи и средни град в активна възраст с евро-атлантическа ориентация, радикални очаквания и непоносимост към простащината.

Обстоятелството, че Дончева е същевременно добре аргументирана и "цапната в езика", й дава преднина на терен, на който доминират двете крайности: от една страна полуграмотни популисти и държачи на лозунги, а от друга - еврократи, говорещи на неразбираем брюкселски жаргон. По този начин тя успява да привлече към себе си както недоволни граждани с нагласа за активни действия, така и мениджърската прослойка, мечтаеща за компетентни и действени управници. С времето овладя и изкуството на политшоуто - снима се с мухобойка, свири на цигулка на главната в Пловдив,

игра баскетбол в "отбора на квартала"

в столицата.
Често е показвала, че не й липсва кураж. През 2005 г. единствена от цялата соцпартията се престраши да се изправи на кметските избори в София срещу изгряващата звезда на Бойко Борисов. Отношенията им са минали през всякакви амплитуди - дори напоследък лидерът на ГЕРБ гостува на конгреса на Дончевата партия, което не попречи на юристката да го засипе с бомбен килим от критики в последните си речи. Внимателният поглед забелязва, че в последните седмици тя не слиза от националния екран, откъдето налага и надгражда посланията си срещу статуквото. По всичко личи, че офанзивата на лидера на Д21 е ранно начало на предизборната й кампания за президент, в която отлично се вписва и ефектното гостуване на ДСБ.

На първо място тя отлично познава левицата отвътре и отвън. Беше член на Изпълнителното бюро на водената от Георги Първанов БСП до 2001 г., а после стана един от водещите му критици. Следващият шеф на столетницата - Сергей Станишев, я държеше на една ръка разстояние и се опитваше да насочи стихията й в парламентарната работа. Той също периодично изпитваше на гърба си камшика на Дончевия гняв.

Днес разцепената и объркана левица представлява идеалният разкалян терен, на който Татяна Дончева може да си разиграе коня. БСП и АБВ стоят разкрачени между Европа и Русия и трескавото търсене на баланс ги парализира. "Позитано" 20 се готви за кървав конгрес и битката за властта ще монополизира умовете им през следващите два месеца. Чак след това социалистите ще мислят за своя кандидат-президент. На въпроса кой ще бъде техният претендент за държавен глава засега Георги Първанов досущ като древен сфинкс, отговаря със загадки. За общ кандидат на АБВ и БСП спря да се говори и в средите на безпаметните леви оптимисти. На този фон Татяна Дончева разполага с личен рейтинг от 21% - най-висок в левите среди /Миков разполага с доверие от 14 на сто, а Първанов - 20.3 процента/, и при един мажоритарен вот може да поднесе

неприятна изненада на старите лъвове

Добрите й познания на кухнята на Темида я правят и един от солидните експерти по съдебната система - най-гръмката кауза на реформаторите и ДСБ. Без съмнение на дебатите за съда, прокуратурата и сектора за сигурност юристката ще плува в свои води. Знакът за качество, подпечатан от Радан, й позволява да привлича и десни избиратели, разочаровани от семплото представяне на Блока във властта.

Другите състезатели за "Дондуков" 2 засега не са непреодолима пречка пред нея. Титулярът Плевнелиев изпадна във безтегловност, след като ГЕРБ обявиха, че търсят друг кандидат, и тръгна да си играе на "чиста и свята република" и писане на манифести. Вицето Маргарита Попова на практика води самостоятелна кампания и се очаква скоро официално да обяви, че ще се бори за президентския пост. В националистическия сектор мераклиите за воеводи са повече от четниците, и едва ли партиите се успеят да се обединят за вота.

В тази пъстра компания /с неизвестна от ГЕРБ/ Дончева има всички шансове /и прилично финансиране/ да проведе дълга и мощна кампания, да тръгне на поход за сърцата и умовете на българите, дълго преди останалите да са се наканили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай