Чехия ЕООД

Съученици от Швейцария дали рамо за първия милион на Бабиш

Чехия ЕООД | StandartNews.com

Един от най-богатите хора в Централна Европа ще трябва да се справи със сложната задача да изгради управляваща коалиция, след като убеди чешките избиратели, че може да спре имиграцията, да се бори с корупцията и че има различен план за участието си във властта.

Андрей Бабиш, поредният магнат, превърнал се в политик, често сравняван с Доналд Тръмп и Силвио Берлускони, потвърди, че чешкият президент Милош Земан ще му връчи мандат за формиране на следващото правителство.

На фона на общественото пренебрежение към партиите, движението АНО (абревиатура от "Действие на недоволните граждани", която на чешки означава „да"), създадено през 2011 г. и водено до днес от Бабиш, получи 30% от гласовете и се превърна в първа сила на парламентарните избори в края на миналата седмица. Този вот постави и края на 4-годишното политическо господство на традиционните партии, оставяйки ги доста назад с резултати от 7% и 6%. Въпреки впечатляващия си успех, на Бабиш няма да му е лесно да формира коалиция, тъй като 5 от влезлите в парламента 9 партии засега отказват да го подкрепят.

Създавайки през 2011 г. движение АНО, Бабиш успява да привлече личности от целия политически спектър, мнозина от които разочаровани от традиционните партии. И АНО изненадващо стана втора политическа сила на изборите през 2013 г., влезе в управляващата коалиция, водена от социалдемократите, а Бабиш стана финансов
министър и вицепремиер. Другите членове на кабинета от партиятя му бяха от неговия холдинг или бизнесмени.

Така Бабиш започна да прокарва разбиранията си, че държавата трябва да се управлява като фирма. Оказа се, че повечето му министри са ефективни и компетентни. Въпреки това, през май тази година Бабиш бе махнат от правителството на премиера Бохуслав Соботка след коалиционна криза, предизвикана от подoзрения за неплатени данъци от бизнес империята му.

На 9-ти октомври бъдещият премиер бе обвинен и за измама с 2 млн. евро с евросубсидии. Според разследването, преди 10 г. той е прехвърлил фермата „Щъркелово гнездо" на свой партньор, за да отговаря на условията за получаване на субсидии от фонд за малки и средни предприятия, а години по-късно я е върнал в холдинга си. Бабиш определи обвиненията като политически.

Докато магнатът се представя като човек, който е постигнал всичко сам, източникът на богатствата му се корени в дните след Нежната революция от 1989 г. и последвалото разпадане на Чехословакия. Роден е на 2-ри септември 1954 г. в Братислава, бивша Чехословакия, в семейство на словаци с баща дипломат. Заради работата, Бабиш прекарва много от детските си години в чужбина, основно училище завършва във Франция, прогимназия – в Швейцария, а гимназия – в Братислава, където по-късно завършва и международна търговия в Икономическия университет. През 1978 г. започва работа във външнотърговската компания „Петримекс" и става член на компартията, а през 1985 г. е пратен като неин представител в Мароко. Бабиш категорично отрича в този период да е бил сътрудник на комунистическите служби, въпреки че му бе открито картонче като „агент Буреш".

През 1993 г. той става шеф на нова дъщерна фирма „Петримекс" – „Агроферт", като постепенно поема пълния контрол над нея. Бабиш твърди, че в това са му помогнали с пари негови „съученици" от Швейцария, а после сам е изградил бизнесимперията си. Днес 63-годишният магнат е вторият най-богат човек в Чехия, като „Форбс" определя състоянието му на 4,1 млрд. евро, повече от това на Доналд Тръмп, с когото често е сравняван, но все още далеч от 15 млрд. евро на Берлускони. Империята на Бабиш обхваща огромен конгломерат от 250 фирми и 34 000 служители, работещи в 18 държави, основно с фокус върху химическата индустрия, селското и горското
стопанство и преработка на храни. Сред медийните придобивки на милиардера са 23 вестника и списания, включително 2 от най-четените всекидневници „Млада фронта днес" и „Лидове новини", 3 малки телевизии и националното радио „Импулс", което е с най-много слушатели в страната.

Не на последно място Бабиш притежава и ресторант „Палома" край Кан, Франция, който има престижните 2 звезди „Мишлен".

Въпреки че днес Чехия се радва на едно от най-ниските нива на безработица в Европа – само 3,8%, а икономиката на страната очаква ръст от 3,6% тази година, платформата за борба с корупцията и имигрантите на Бабиш, както и обещанията за съкращаване на данъците, помогнаха за нарастването на неговата популярност. Като евроскептик той категорично се противопоставя на членството на Чешката република в еврозоната и обвини ЕС, че се опитва да ограничи националния суверенитет на страната, като наложи общоервопейски правила като например европейските квоти за мигранти. Макар Бабиш в никакъв случай да не обмисля „Чекзит", той заяви, че ЕС трябва добре да се замисли защо Великобритания е направила такъв избор и да спре да се говори за Европа на две скорости. Що се отнася до Русия, Бабиш не само се противопоставя на санкциите, но би искал търговията с Москва да се разрасне много повече.

Много анализатори в страната пък побързаха да обвинят Бабиш, че е заплаха за демокрацията поради силата и влиянието, произтичащи от неговите огромни бизнес интереси, авторитарния му стил на управление и медийните му инвестиции, които се опитва да използва, за да заглуши критиците си.

63-годишният магнат много често е оприличаван на Доналд Тръмп поради начина на управление, възгледите за имиграцията и интеграцията, както и бизнес интересите му, но самият той не харесва тази асоциация. Бабиш твърди, че макар и да споделят едни и същи мнения по редица политики, той е много по-добър бизнесмен от американския президент. Той предпочита да бъде сравняван с американския милиардер Уорън Бъфет, като казва, че за разлика от Тръмп и Берлускони, той никога не е бил в банкрут, не си „сътрудничи с мафията", а се бори срещу нея, както и никога не е бил в извънбрачни връзки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай