Бурята за Истанбулската конвенция свърши за 8 март

Бурята за Истанбулската конвенция свърши за 8 март | StandartNews.com

И така, край на бурята, която предизвика в обществото Истанбулската конвенция. Нейната кончина може да се каже беше предизвестена и и най- сетне оповестена с решение на правителството в навечерието на един от най- хубавите празници- 8 март. Свидетели бяхме на странно явление- двама върли политически врагове, бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и сегашният министър председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, първоначално едногласно се обявиха в защита на Истанбулската конвенция и нейната ратификация. И двамата изтъкваха буквално едни и същи аргументи. Според Станишев, гласът на разума и човещината в последните дни е бил засенчен, а вместо това се леело „хейтърство и омраза". "Дебатът излезе извън контрол и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия", каза лидерът на ПЕС.

Според Бойко Борисов, явно подведен от някои свои министри, критиците на конвенцията явно не я били прочели или разбрали правилно.

"Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос", разсъждаваше премиерът. По време на неотдавнашното си посещение в Давос той беше по-конкретен: "В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото". И по повод идеята на БСП за референдум за ратификацията, предложи „ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България.

"Популистите" обаче бяха прочели конвенцията и пояснителния доклад към нея, и изтъкваха, че не са против насилието над жените, за което се споменава в нея, а против прокарваната джендър идеология.

Въпреки това клеймото, че са "популисти или дебили", беше лепнато на всички тези, които бяха против ратификацията на Истанбулската конвенция, независимо от това какви аргументи излагаха. Всичките академици, професори, интелектуалци, политици, главите на църквата и мюфтийството.

"Може да сме най- бедни в Европа, но не сме дебили", опъна се обаче бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков.

Все пак понятия като "джендър" и "трансполови личности" никога не са били част от историята, културата и лексиката на българския народ. Известният журналист и един от най-добрите преводачи от английски език Димитри Иванов написа: „Аз съм професионален преводач, десетки книги преведох, но не мога да преведа конвенцията, понеже не я разбирам, а не мога да преведа нещо, което не разбирам".

Може да разберем неловкото и трудно положение, в което се озоваха бившият и сегашният премиери. Сергей Станишев е председател на ПЕС и там го пекат на бавен огън, че той като шеф на европейските социалисти не може да наложи даже на своята партия, която до вчера е оглавявал, да подкрепи конвенцията? Току виж не го преизбрали на следващия конгрес.

Не му беше лесно и на Бойко Борисов. В Брюксел го хвалят, досега не бяха имали повод да се оплачат от него, директивите на ЕС се изпълняват безпроблемно, и сега, изведнъж, и то когато на него и България бе поверено председателството на ЕС той не съумява да прокара ратификацията на конвенцията!

В крайна сметка решението на Борисов да изтегли Истанбулската конвенция от Народното събрание и заявлението му, че тя ще бъде приета когато в обществото има абсолютен консенсус по нея, е похвално, то показа, че в него е надделял здравият разум, и е осъзнал, че съобразяването с обществените нагласи са по- важни от външния натиск и този на някои негови депутати и министри.

Истанбулската конвенция се оказа лакмус за държавници и политици, които нямаше как да се скрият зад някаква предизборна партийна платформа или идеология. Конвенцията изразява съгласувани позиции на някои европейски страни, но всяко общество само решава кое е приемливо за него и кое не, съгласно своите исторически и социално- културни норми и традиции.

Българското общество изненадващо демонстрира, че още има своя ценностна система, на която ревностно държи, че е готово да се мобилизира и да окаже завидна съпротива, когато се правят опити да му са натрапят привнесени отвън модели на възприятие и поведение, чужди на неговите традиции и морал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай