БСП се топи и в селата

БСП се топи и в селата | StandartNews.com

За БСП гласуват само роднините

БСП се превръща в елитарна партия, отслабва връзката си с масите и за нея гласуват предимно членове на Столетницата и техните семейства. Това се казва в статия на зам.-шефа на червените Янаки Стоилов за изданието "Понеделник". Анализът е изготвен от Център за стратегически изследвания "Ал. Лилов", а негови автори са още Владимир Трифонов, Димитър Генчев и Иван Динков-младши. Критичната статия отбелязва, че за БСП вече гласуват "предимно партийни членове, техните семейства и близки".

"Влиянието на БСП в градовете намалява от 1990 г. досега. Напоследък това се отнася и за селата", констатират експертите. "В няколко общини, в много квартали и населени места БСП вече няма организации или тяхното съществуване е само формално", посочват още авторите. В края на анализа се коментира и необходимостта на промени в устава на БСП. Те ще бъдат обсъдени на предстоящия конгрес на червените. Идеята е "Националният съвет да има възможност да предприема мерки срещу съответните местни ръководства, когато не изпълняват свои уставни задължения".

Извадки от анализа на Янаки Стоилов, Владимир Трифонов, Димитър Генчев и Иван Динков-младши със заглавие "Българският преход в спиралата на историческия процес" на Център за стратегически изследвания "Ал. Лилов"

За енергийните проекти

- България пропусна шанса да диверсифицира маршрутите си за снабдяване с руски газ, отказвайки участие в проекта "Син поток" при управлението на Иван Костов в края на 90-те години. Изглеждаше, че това ще бъде компенсирано с подписаните три споразумения с Русия през 2008 г. - "Южен поток", "Бургас Александруполис" и за строежа на АЕЦ "Белене". Тройната коалиция обаче забави реализацията на тези проекти, два от тях бяха блокирани при управлението на ГЕРБ, а в края на своето съществуване правителството на Орешарски спря работата по "Южен поток". Второто управление на ГЕРБ не зае категорична позиция за необходимостта от този проект.

За кабинета "Орешарски"

- Кабинетът "Орешарски", въпреки предприетите социални и стабилизационни мерки, не оправда очакванията на избирателите заради начина на упражняване на властта, включително и поради взети непопулярни кадрови решения. Това се подсили и от трудността да маневрира в изострилия се конфликт между Запада и Русия в Украйна, от натрупаните проблеми в БСП и от отделянето на част от доскорошната лидерска група в нова партия - АБВ. Така БСП стигна до най-тежкото си изборно поражение на вота през есента на 2014 г.

За БСП

- Влиянието на БСП в градовете намалява от 1990 г. досега. Напоследък това се отнася и за селата. От 264 общини в България БСП сега е трета сила в 87, като в други 10 е едва четвърта (40).
- Обезличената идентичност на БСП се дължи на поредица идеологически и коалиционни компромиси, които отблъснаха много от нейните избиратели.
- От последните избори се разбира, че за нея (за БСП, б.р.) вече гласуват предимно партийни членове, техните семейства и близки.
- Разминаването между обявена и реална политика се превърна в хронична слабост на БСП.
- Тенденциозно се налагат непопулярни дейци както за водачи на партийните листи, така и за ключови постове в управлението.
- В гражданските квоти се поставят предимно лица, които са далеч от социалистическите идеи и не се ползват със симпатии сред електората на БСП.
- Сред младите в партията попадат много кариеристи, преследващи лични цели.

За АБВ
- Отцепничеството и вътрешнопартийните борби, особено преди избори, понижават изборните резултати на партията. Така е през 1997 г., когато се създаде Евролевицата, и през 2014 г., когато се създаде АБВ. Тази партия в идеен и кадрови план е по-скоро част от миналото на самата БСП, отколкото проблем за нейното бъдеще. Главното предизвикателство за БСП идва не от присъединилата се към дясното управление на ГЕРБ АБВ, а отляво. Там, където Социалистическата партия е освободила пространство за спонтанни леви привърженици и за нови организации.

*Заглавието е на редакцията. Пълният текст на анализа може да намерите на сайта на списание "Понеделник" или от стр. 42 в линка http://ponedelnik.bg/Pon14_7-8_for_PRINT_Tyalo-FINAL.pdf 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай