Brexit е като кутията на Пандора

Brexit е като кутията на Пандора   | StandartNews.com

Независимо от изхода на вота Евросъюзът ще се промени драстично

Много са поляризирани мненията относно оставането или излизането на Великобритания от Евросъюза. Затова е трудно да се прогнозира кой от лагерите ще надделее. Предполагам, че резултатът в петък ще бъде много близък. Възможно е Великобритания да бъде изправена пред много тежка политическа криза, ако напусне ЕС. Тя ще закъса много не само икономически и поне в началото ще настъпи шок, каквито са прогнозите на Международния валутен фонд и на други световно признати организации. Но има и няколко политически проблема, които не трябва да бъдат пренебрегвани.
Първият е с Шотландия, където на практика нямаше рекламна кампания за Брекзит. Шотландците са смятани за доста по-европейски настроени, отколкото англичаните. Ако там по-голямата част от гражданите изберат оставане в ЕС, тогава със сигурност

ще започне нов процес на отделяне на Шотландия от Британския съюз

което би могло да има много тежки последици в цяла Великобритания. Има сериозен риск от националистични проблеми и в Северна Ирландия. Това може да създаде криза със стабилността на Великобритания, а и в крайна сметка на ЕС. Има проблем също в политическата система в самата Англия. Консерваторите ще излязат от този референдум изключително разделени на два лагера. Единият - много силно евроскептичен и на практика радикален, и другият - по-умерен, но също евроскептичен. Нека не се залъгваме, че макар британският премиер Камерън в момента да е от лагера на онези, които искат да останат в ЕС. Все пак той беше този, които обяви идеята за референдум и говори изключително евроскептично през целия си мандат от година и половина на управление. Вероятно ще се стигне и до политическа криза в зависимост от това какъв ще е резултатът от предсрочни избори. Ще има битка за лидерския пост в консервативната партия.

Лейбъристите пък нямат ясно изразено водачество. Новият им лидер е противоречива фигура в доста отношения и не може да се вмести в европейското схващане за проевропейски лидер.

Проблемите на самия континент са много тежки. Има две тенденции, които вървят паралелно. Едната е евроскептицизмът и

модата за провеждането на референдуми за напускане на ЕС да се разпростре

и в други страни членки на съюза. От друга страна, има решимост пред проевропейските сили да продължи задълбочаването на интеграцията в Еврозоната. За това има воля, въпросът е дали ще трябва да се чакат изборите в Германия и Франция, или ще се започне веднага, за да се даде сигнал, че ЕС е сигурен и стабилен.

Но кутията на Пандора вече е отворена. Изпуснати са сили на злото и са започнали процеси, които не може да бъдат спрени. Ако говорим за опасност от дезинтеграция на ЕС, то опасността от дезинтеграция на Британския съюз е не по-малка.

В дебата преди вота миграцията засенчи икономиката. Най-големият проблем на тази кампания е, че неверните твърдения и откровените лъжи за това какво всъщност е ЕС абсолютно засенчиха трезвото говорене и анализи. Изненадващо е, че именно Великобритания, която е била пример за държави като България по отношение на демокрация и качество на медиите, избра да се върне буквално в първи клас по отношение на медийното отразяване и начина на водене на дебатите по тази тема. Решението, което британците ще вземат днес, е съдбовно. Смятам, че е съизмеримо с последиците от 9 май, Деня на Европа. Миграцията абсолютно превзе дневния ред. Твърди се и че ЕС е една диктатура, която налага закони и правила на Великобритания без нейното участие, което не е вярно. Великобритания е пълноправен член на ЕС. Често е налагала вето върху гръцки решения. Великобритания успя да наложи волята си и европейският бюджет беше номинално намален за първи път, откакто ЕС съществува. Така че всички твърдения за лошия Брюксел, който се налага над безпомощните британци, доминираше кампанията и създаде негативни настроения. Британският референдум може да бъде решен от хора, които са подведени и ще направят неинформиран избор.

Евентуален Brexit ще има много преки последици за България, защото ние сме страна, която изключително много се нуждае от Евросъюза за своята стабилност. Българската икономика се движи основно от еврофондовете. Да не забравяме, че излизането на Великобритания от ЕС означава сериозна загуба на средства, които тя внася в европейския бюджет. Може да бъде преразгледана цялата философия на евробюджета и еврофондовете. Второ, нестабилността и растящият евроскептицизъм са много сериозна опасност за гранична страна като България, която в момента се намира между две конфликтни цивилизационни сфери - руската и западната. Не трябва да пропускаме и случая с Турция. Защото евентуалното напускане на Великобритания може да промени коренно и без това не особено позитивното отношение към членство на Турция в ЕС. А Турция има много силно влияние върху България и като регионален играч, и по отношение на конфликта с Русия. От всичко това ще има много преки последици върху България.

Има очаквания, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще засили евроскептицизма и ще даде сили на националистическите партии в Европа. И аз смятам, че евроскептичните сили ще бъдат окрилени на много места в Европа. Но, от друга страна, мисля, че това ще е отрезвяващо за проевропейските сили, които не успяха да намерят начин да противостоят на евроскептиците. Но при всички случаи за ЕС предстоят много тежки дни и той няма да оцелее в този си вид. Съюзът ще се промени драматично и е възможно да излезе от цялата тази криза по-малък.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай