Бойко вкара интрига вляво

Бойко вкара интрига вляво | StandartNews.com

Първан Симеонов,
"Галъп Интернейшънъл"

Конгресът на "Движение 21" ще се запомни може би не с друго, а с присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в него. Това е поредното доказателство за неговия политическия рефлекс - не само да приобщава всички, но и да вкарва интрига във всички лагери, в случая в левия. Имам предвид и назначаването на Яне Янев за съветник на премиера, което определено ще реанимира РЗС, а сега и отиването му на конгреса на партията на Татяна Дончева.

Що се отнася конкретно до движението на Дончева, то нейният конгрес е част от стартовата решетка за местните избори. Дончева, Велизар Енчев и споменатият вече Яне Янев -всички те вече се обозначават и се нареждат за старта. И това е нормално.

Има три важни обстоятелства, които "Движение 21" ще се опита да използва. Първото е всеобщото търсене на алтернатива при сегашната ситуация. Второто е слабостта на БСП, която е в нокдаун, и трето - всеобщата мода в политическото пространство да се говори а ла "Сириза".

Дончева направи една наистина добра и масирана кампания, но резултатът й беше под създадените предварително свръхочаквания.

Така че ако говорим за откъсване на електорат от БСП, това ще го направи АБВ. Нашите данни са категорични - половината от гласувалите за АБВ миналата година и на двата вота са бивши гласоподаватели на БСП, докато същите, гласували за партията на Дончева, са една трета. В АБВ има най-високия дял висшисти, наред с Реформаторския блок, като същевременно привлича много досега партийно неангажиран електорат. АБВ остави и много гласове вкъщи. Докато в "Движение 21" има повече нови гласове, включително много дотогава негласували. Това също е един образован, градски електорат, който същевременно все пак гласува за лидер. Така че и наесен Дончева няма да отнеме много гласове от БСП. Има и още нещо. АБВ започна като вътрешнопартиен бунт. И все още се възприема като такъв от много леви гласоподаватели, нещо като "Позитано-2". Докато Дончева се отказа да бъде коректив на БСП и тръгна да гради нещо ново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай