Бог високо, царят в църквата

Бог високо, царят в църквата | StandartNews.com

Бяхме го позабравили, но се намери кой да го извади от нафталина. За Царя говоря, който преди петнайсетина години се върна от изгнание на бял кон благодарение на българската наивност и на лош български език обеща благоденствие след 800 дни. Плодовете от онези прословути 800 дни берем и днес, а занапред за Симеон Втори ще чуваме и по-често. Заслугата е на Светия синод, който миналата седмица реши, че бившият министър-председател ще бъде споменаван във всички молитви по храмове и манастири като цар на българите при извършването на обществени и частни богослужения.

"Сърцето ми не го приема и не мисля, че е редно. Вътрешно се смущавам". Такава беше реакцията на един свещенослужител, който със сигурност не е единствен. Ще се наложи обаче свещениците да се съобразят със синода, защото макар служещи на Него, работодателите им са земни хора. Че решението на митрополитите не е правилно смятам и аз, който съм вярващ християнин.

Да говорим за цар на българите в република е най-малкото неадекватно. Вероятно и затова президентът призова синода да преосмисли решението си. Какви са мотивите на митрополитите засега не е ясно, защото никой все още не е обяснил действието, станало на всичкото отгоре в навечерието на 1150-годишнината от покръстването на българите. Вероятно обясненията ще бъдат продиктувани от канона или по-скоро от неговото тълкуване.

В старите служебници в молитвите се поменават царят, народът и войнството. Те са обаче от времето, когато България е била царство. Идеята на това е Господ да дава сили на поменатите. Монархията е строят, който е идеалният за православната църква, тъй като се смята, че монархът ръководи хората към царството небесно. За Църквата царската власт е символ на човешкото битие и Божията воля . Става дума обаче за действащ цар.

Не е такъв случаят със Симеон Втори. Макар и миропомазан за такъв, царят не е царувал. Нашият цар бе на власт благодарение на победата на политическа партия на парламентарните избори, което, ако следваме логиката, си е отказ от монархически претенции. От собствеността си обаче царят не се отказа и продължава да си я търси даже в съдилища извън България. Подобно на мнозина, Царя се отърка в политиката, за да уреди лични дела.

Затова не можем да твърдим, че действията му начело на държавата били и толкова възвишени, че да говорим за заслуги, даващи му достойно място в молитвите в храмовете. Близки до Сакскобургготски се намесиха, че има разлика между Цар на България и Цар на българите. По думите им решението на Светия синод не нарушава конституционния ред в държавата, то не означава, че България има едновременно цар и президент. Цар на българите ли е Симеон Втори?

В манастирите в Света гора монасите поменават патриарх Вартоломей, защото той е глава на Вселенската патриаршия, а те са на негово подчинение. Единствено монасите от манастира "Есфигмен" не го поменават в молитвите си, защото го обвиняват в сближаване с католическата църква. Дали е редно или не има кой да ги съди, но поне имат обяснение за действията си.
"Бог високо, цар далеко", беше казал някога Иван Вазов, като облече в думи усещането за безпомощност в момент на тежко положение. Бог високо, царят в църквата, пък се получава в нашия случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай