19:15 ч.

02.03.18

4 мин.

0

4

0

Блокчейнът носи голяма промяна

от редактор |

Блокчейнът носи голяма промяна

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика


Блоковите вериги (или блокчейн, както са популярни с английското си име) са предмет на голям дебат в последно време. Изглежда всеки иска да знае повече за тази нова технология. Но какво всъщност е блокчейн? Да кажем простичко така - това е технология, която позволява цифрово да се съхранява информация по два нови начина: съхранението е децентрализирано, като се правят много копия във веригата, което предпазва от загуба на данни. Освен това не може да има намеса при съхранението, данните не могат да бъдат нито променяни, нито да бъдат изтрити. По този начин записаната информация няма как да се фалшифицира, защото всяка част от нея, всеки блок е свързан с остатъка от веригата. Тази проста схема практически копира базисната архитектура на Интернет, като отваря много нови възможности за създаване на иновативни приложения.


Може би най-известното приложение на блокчейна, за което всеки се сеща, е Биткойна - най-разпространената в момента криптовалута. Някои от предизвикателствата, които стоят пред криптовалутите, като например голямата променливост на курсовете им и висока консумация на електричество, в процеса на тъй нареченото "копаене" на валутата, не са изцяло причинени от характеристиките на базисната блокчейн технология.
Сам по себе си блокчейна е нещо уникално. Той може да попълва или да замества всяко централно хранилище на информация, което се ползва с доверие и е максимално защитено. Всъщност невъзможността от намеса навън е една от характеристиките на блокчейна, която го прави толкова интересен за инвеститорите.
Мнозина експерти твърдят, че именно тази технология ще промени много правила в правенето на бизнес, особено в сферата на финансите. Много от настоящите бизнес модели ще изчезнат и вероятно ще се появят нови, основани на тази технология. Един от ефектите от появата на блокчейна например е премахването на посредниците, които да потвърждават обменните операции. Редица икономисти твърдят дори, че тази технология може да създаде съвършено нова база за функциониране на икономиката. Във всички случаи блокчейнът ще е част от голямата промяна в цифровия свят.
Европейската комисия от дълго време следи внимателно развитието на тази технология. От 2013 година, Комисията започна да подкрепя и финансово различни проекти, базирани на блокчейн. Очакванията са финансовата подкрепата да нарастне до 340 милиона евро през следващите няколко години. Например, проектът MyHealthMyData (Моето здраве - моите данни) използва блокчейн технология, за да защити данните на пациента и да му даде възможност по сигурен начин да споделя лична информация. Проектът Decode също помага на хората да контролират своята лична информация и да решават дали да я споделят публично. В момента основният сектор, който ползва основаните на блокчейн технологии, е банковият и финансов, заемайки около 30 процента от общия обем. Но приложението на блоковите вериги се разраства с бърза скорост и в областта на обществените услуги, застрахователния сектор, здравеопазването и медиите. Прогнозите на Световният икономически форум са, че до 2025 г. 10% от световния БВП да може да се съхранява през цифрови активи в блокчейн.
Възможностите, които предлага блокчейнът, привличат сериозен обем от инвестиции. До момента секторът на рисковия капитал е инвестирал над 1,2 милиарда евро в създаването на над хиляда блокчейн стартъпи. Една трета от тях са в Европа. Тази сума всъщност само допълва средствата на хората, инвестирали в блокчейн технологиите, чрез така нареченото "първично предлагане на монети" ICO - специфичен начин за набиране на средства и за реализиране на нови проекти. Този начин за осигуряване на финансов ресурс в момента е в бум, от 250 милиона евро набрани през 2016 г., до 3 милиарда евро през 2017 година.
Европа не може да си позволи да изпусне възможностите, които блокчейна предлага, но сега трябва да направим така, че тази технология да продължи да се развива в Европа и да допринася за развитието на Единния цифров пазар! За тази цел на 1 февруари заедно с Европейския парламент поставихме началото на Блокчейн обсерватория и форум на ЕС. Тази обсерватория е мястото, където ще бъде събран целия опит и експертиза в сферата на блокчейна. Тя ще бъде като хранилище на знание, но и на вдъхновение, място, където се събират всички заинтересовани страни – политици, бизнес и потребители. Бих искала да призова всички за активно участие в обсерваторията, защото само заедно можем да постигнем добри резултати.
Имаме готовност да работим близко със заинтересованите държави членки като Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Словения и Малта. Но, разбира се, всички са поканени да се включат.
Но нека, вперили поглед във възможностите, да не пропуснем две предизвикателства. Най-важното от които е необходимостта от стимулиране развитието на цифрови умения. Ние не можем да използваме потенциала на технологията, ако нямаме достатъчно технолози, инженери, програмисти и експерти по блокчейн. Затова трябва да се подкрепят програми, които дават възможност на европейците, да придобиват цифрови умения и това е моят най-важен приоритет. Друго предизивателство е да се работи по създаването на съвместимост на оперативно ниво между различните страни, за да може технологията да работи както в Европа, така и в останалите части на света.
В заключение, усилията ни са насочени към силна подкрепа на развитието на блокчейн във всички тези измерения, научна и развойна дейност, инвестиции и регулаторна рамка. Перспективата е ясна, Единният цифров пазар и всички европейски граждани трябва да имат полза от блокчейна.


*Заглавието е на редакцията


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

stef · 23:44 · 04.03.2018
.кж;лкж'лкж';лк
;лк
;лк
Потребител · 10:58 · 04.03.2018
Taja na ginka ot pasardjik sedtra li e srab sa 4es sram da dalaveri korupzii v bg leke kak ja osvirkaha tsha ot gerb a nareschki bkp milionera sad neja kak schte sastane otpred nactribunata na nc ujar tesil sa taja jarajaneva na ninova radev i dr im plasjaha a taja osvirkvabe i uuuuuu resil
запознат · 02:05 · 04.03.2018
тая ако разбираше и малко от финанси, щеше да направи разлика какво е ФинТек - блокчейн и какво е "копаене на биткойни". Те са диаметрална противополижност и са във война. Но явно кобилата е "европейка" и сега разбира от форуми на ЕС и в случая финансови операции. С две думи пълна шматка. Питам, затова ли сте я изпратили в Брюксел? Същата тая надуваше яко за цифровизация, а се оказа, че май само тя още не се е цифровизирала. Необразована е и некомпетентна - вземете си я обратно, преди да надуе поредния балон.
Потребител · 13:00 · 03.03.2018
"Блокчейн-ът"?
Защо пък не" Блокчейн-ката"?!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент