Бламираха PR-а на Плевнелиев

Бламираха PR-а на Плевнелиев | StandartNews.com

Кольо Колев,
социолог в
Агенция "Медиана"

Двете основни теми, които трябваше да се поставят на всенародно гласуване - задължителният вот и мажоритарният елемент, бяха бламирани в парламента по една проста причина. И двете промени в Избирателния кодекс, ако, разбира се, хората кажеха "да", биха засегнали интересите на повечето партии. Задължителното гласуване би направило много трудно прехвърлянето на 4-процентната бариера от малките партии и донякъде би намалило и представителството на ДПС в Народното събрание.
А що се отнася до мажоритарния вот, той направо изхвърля малките формации от голямата политика - нещо, за което всички политолози и социолози са единодушни в анализите и коментарите си, да не говорим, че отдавна го е доказала световната политическа практика. Ето затова през октомври българските граждани ще отговарят с "да" или "не" само на един въпрос - да се въведе ли електронно гласуване, каквото и да означава това. Защото вече има съмнения, че то ще се превърне в поредната машина за купуване на гласове. Събира някой ЕГН-та и персоналните кодове, сяда пред компютъра и гласува ли, гласува.

А се налага и един справедлив въпрос - дали все пак гласът на човек, който от 10 г. живее да речем в Австралия, е равностоен на този, който постоянно живее в България. Останал само с този единствен въпрос, референдумът наистина става безсмислен. Той по принцип си беше и един пиар на президента Росен Плевнелиев с оглед амбициите му за втори мандат - ето, събраха се нужните подписи, нека се чуе гласът на народа.

Така че станалото може да се определи и като негов личен провал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай