Битката за Украйна е битка за принципи

Битката за Украйна е битка за принципи | StandartNews.com

Марси Б. Рийс,
посланик на САЩ в България

От ноември миналата година насам народът на Украйна се стреми да определи собственото си бъдеще. В този процес той се превърна в символ на смелостта и мирната промяна за целия свят. Международната общност остава единна за Украйна, уважавайки суверенитета и териториалната й цялост и давайки на гражданите й нужните им пространство и подкрепа, за да им помогне да решат как ще бъде управлявана страната им и какъв ще бъде изборът им.

Миналия ноември в Киев се събра малка група, за да каже на президента, че иска гласовете им да бъдат чути. Той беше взел политическо решение да не подписва споразумение за асоцииране с ЕС. Те не бяха съгласни и му го казаха публично. Този публичен протест нарасна на десетки хиляди. Гласовете им се надигнаха, за да протестират срещу нещо повече от едно политическо решение. През студената зима граждани от цялата страна стояха заедно на Майдана, за да призоват за премахването на корупцията в държавата им; за по-голямо участие на усърдно трудещите се граждани в икономиката, вместо сенчести и тайни бизнес сделки; и за истинска конституционна защита.

Тук не става дума само за Украйна. Става дума за основните принципи, които управляват взаимоотношенията между нациите през ХХI век. Както каза президентът Обама в Белгия на 26 март, това е "момент на изпитание за Европа и САЩ, и за международния ред, за чието изграждане сме работили поколения наред." Този ред се основава върху набор от основни принципи, които включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост. Това, че историята на Русия е дълбоко преплетена с тази на Украйна, не означава само по себе си, че тя може да диктува бъдещето на Украйна. На 27 март сто държави изразиха единна позиция в рамките на Генералната асамблея на ООН в подкрепа на фундаменталните принципи, съдържащи се в Хартата на ООН, в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и срещу незаконните действия на Русия.

Друг важен момент: политическият активизъм в Украйна днес, както и на Майдана през зимата, включва всички националности и всички региони, които съставляват мултиетническа Украйна. Хората на Украйна, говорещи украински, руски, български и татарски - всички те - имат право да определят бъдещето си като суверенна и демократична нация.

Социалните медии ни дават достъп и възможност да разберем тези мнения от първоизточника. Необходимо е само да изгледаме техните видеозаписи, да видим фотографиите им и да прочетем блоговете им, които обикалят света чрез една динамична и отворена социална медия. Свободният и неограничен интернет даде на тези украински гласове глобално влияние, така че дори и тук, в България, можем да видим, чуем и прочетем какво се стремят да постигнат гражданите на Украйна.

Президентът, срещу когото беше организиран първият малък протест, изчезна за седем дни и впоследствие напусна страната си. Демократично избраните представители на народа на Украйна реагираха, за да запълнят вакуума в ръководството, създаден заради страхливостта на Янукович, като излъчиха временно служебно правителство, съставено от технократи, и обявиха предсрочни избори, организирани по един отговорен начин. През април това служебно правителство ще предложи икономически и политически реформи, чрез които да се гарантира правото на глас на всеки гражданин на Украйна. През май населението на Украйна ще избере нов президент с мандат да изгради една бъдеща Украйна, такава, каквато я желаят всички нейни граждани.

Междувременно в Крим Русия потъпка и унищожи международния правов ред и поруга самата идея за върховенството на закона. Беше използван насилствен, прибързан и незаконен "референдум", на фона на чужда военна интервенция, който да оправдае безогледното заграбване на земя от съседна държава. Този прецедент не може да бъде подминат. Крим е Украйна. Границата, призната в украинската конституция, е граница на суверенна Украйна. Светът не беше подведен да повярва, че един референдум, нагласен от Русия, оправдава по някакъв начин нещо, което чисто и просто е заграбване на земя посредством сила. Ние правим това, не за да държим в подчинение Русия, а защото принципите, които означават толкова много за Европа и света, трябва да бъдат отстоявани. САЩ, България и светът имат интерес Русия да бъде силна и отговорна, а не слаба.

През идните седмици и месеци от Киев до Вашингтон и до София светът трябва да продължи да подкрепя навсякъде смелите хора, които се противопоставят на корумпирани и авторитарни лидери. Гражданите на Украйна поискаха да ги подкрепим в общите им усилия за определяне на реформите и провеждане на изборите. В името на Европа - цялостна, свободна и мирна, всички ние трябва да застанем заедно, обединени за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай