Битката за Сирия върви на 3 фронта

Сблъсъкът между Изтока и Запада е на бойното поле, в Съвета за сигурност и на мирната конференция в Женева

Битката за Сирия върви на 3 фронта | StandartNews.com

Нека да не достигаме до генералните заключения, че започва трета световна война заради напрежението между САЩ и Русия след американските удари с крилати ракети по Сирия.

На този етап, по-скоро битката е словесна, по-скоро тя е в ООН и между дипломатите. Надявам се, че няма да се стигне до конфронтация на армиите, които се намират на територията на Сирия. Там има представители на осем редовни армии, което няма прецедент в историята на световното военно дело.

Остава открит въпросът защо се случиха тези атаки с химическо оръжие в Хан Шейхун, които бяха използвани като повод за американските удари. Изглежда нелогично Башар Асад да нападне Хан Шейхун и то в момент, в който заседаваше много важна донорска конференция за Сирия. Според версия на експерти и анализатори възможно обяснение е желанието на Дамаск да отклони вниманието на САЩ от

готвеното настъпление на правителствената армия към Рака, който се смята за потенциална втора столица

на Сирия. При това Рака се намира в американската зона, съгласно негласно действащия Ефратски договор. Според него всичко, което е на запад от Ефрат е руска зона, а всичко, което е на изток от Ефрат – американска.
Въпросът е дали това е игра на покер, т. е. да са разчитали, че Тръмп ще действа като своя предшественик Обама, т.е. няма да обърне внимание. Или пък сирийските самолети не са хвърлили химическото оръжие – ето това е нещото, което все още остава неясно.

Големият въпрос е следният – сега в условията на донорската конференция в Женева вече бяха обещани 7 млрд. долара. Къде ще вървят тези помощи, ако не бъде постигнато споразумение ? Това, което виждаме в Женева е, че големи перспективи да се стигне до политическо решение, което да удовлетворява всички, са минимални. В Женева става сблъсък между двете форми на държавност. Първата е сирийско-руско-иранската. Втората е Западната, заедно с партньорите от Персийския залив, големите спонсори. Очевидно става въпрос за състезание – къде да отидат тези средства. Възможно е това да е отклоняване на американците в една посока, която ги отклонява от фактическото разделение на държавата и даването на отговор кой ще е големият реципиент на тези средства, които ще бъдат насочени. Страх ме е, че в едно обозримо бъдеще

ще имаме една разделена Сирия, както беше с Германия, както е и в момента Корея

Като Рака се очертава този център, който ще бъде конкуриращ на Дамаск. Може би това е задният план.
С течение на времето се появяват отделни детайли относно нападението и използването на химическо оръжие в Хан Шейхун буквално два дена преди атаките на САЩ срещу летището „Ал Шайрат" и начина, по който е взето решението от Доналд Тръмп за удара с крилатите ракети.

Буквално същия ден, когато е нападението срещу Хан Шейхун от сирийски самолети е имало заседание за Съвета за национална сигурност на САЩ. Според близкоизточни източници военното разузнаване е представило аргументи пред Тръмп, че самолетите на Асад са носили химическо оръжие. Тогава пред Тръмп са очертани три възможности: дипломатически натиск, икономически санкции и военна опция.

Американският президент е бил човекът, която е предложил военната опция. Тогава стана и смяната на Стивън Бенън, главният стратег на кампанията на Тръмп, с шефа на генералния щаб и с шефа на националното разузнаване. Това стана два дена преди самата атака, което беше много ясен белег, че решението вече е взето. Буквално, решението е било подписано когато Доналд Тръмп посреща в своята резиденция във Флорида китайския президент Си Дзипин. Той е подписал и е отишъл на официална вечеря с китайския президент.

Сега тоталната битка е в Съвета за сигурност, на бойното поле и в Женева. Навсякъде има една колизия – Изтокът срещу Запада.

В тази ситуация позицията на българското Министерство на външните работи във връзка с нападението срещу Сирия беше адекватна. В нея имаше много ясно очертани два акцента. Първият беше, че се осъждат атаките с използване на химическо оръжие. Ние трябваше да бъдем част от тези нации, чисто държавнически, които са част от демократичната общност, която няма как да не се присъедини към тези призиви, които осъждат подобен тип престъпления срещу човечеството. Също така, вторият акцент, призив за деескалация на напрежението. И естествено да се присъединим много ясно към призивите за даване на шанс на мирните преговори в Женева. Напълно в унисон с всичко онова, което се прави от страна на ЕС, което се прави от г-жа Могерини и в условията на втората донорска конференция за Сирия. Като съдържание, мисля, че България очерта много ясно своята позиция – не на химическите оръжия и даване на шанс на политиката. Нека кажем следното, Сирия трябва да бъде изградена от сирийците и те ще решат всички свои проблеми. А ние, европейците, трябва да им помогнем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай