Българска сира влезе в топ 10 на света

Био виното ни може да пробие и във Франция, казва Цветелина Николова

Българска сира влезе в топ 10 на света | StandartNews.com

Цветелина Николова е управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри, Кончерто Уайнъри, както и на „Платинум Брандс", дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки.

Сред приоритетите на Цветелина Николова е изграждане на по-добър имидж на българските вина по света. Тя е инициатор и автор на различни проекти, свързани с разпознаваемостта на България като производител на качествени вина, както у нас, така и на международно ниво.

Има бакалавърска степен по политология на френски език и има придобита магистърска степен по МИО от УНСС. Тя е завършила престижния международен институт OIV (International Organization of Vine and Wine) с две международни дипломи:
- „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство" от университета СупАгро ( Монпелие, Франция)
- „Магистър на науките по Винен мениджмънт" от OIV

Цветелина Николова бе обявена за „МЛАД МЕНИДЖЪР" на 2012г.

Тя е сред десетте финалиста на престижния национален конкурс „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА" 2015, „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА" 2016, „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА" 2017.

- Госпожо Николова, честито! "Катаржина" спечели отново голяма световна награда в най-реномирания конкурс за сира в света - Syrah du Monde. Бихте ли разказали повече за конкурса и виното, което донесе поредния приз?

- Да, това е огромен успех не само за нас, но и за България. Конкурсът Syrah du Monde във Франция е един от четирите най-престижни конкурси в света, заедно с винени състезания като Decanter, Mundus Vini и Chardonnay du Monde. Тестингът и оценката на вината за Syrah du Monde се провеждат в замъка Chateau d'Ampuis, долината на река Рона, където за първи път е започнало отглеждането на сорта сира. Този конкурс е признат за най-престижен за вината от сира. Защото Франция, където се провежда състезанието, освен че е майка на винопроизводството и най-големите световни експерти са там, също така е и родина на този сорт. Журито е от експерти на много високо ниво, които са много точни в оценките си. Така че за нас това наистина е огромно постижение, огромно признание за българското вино. В топ 10 са държави като Италия, Испания, Франция, Австралия, Южна Африка - най-големите световни производители. Сега и България се нареди до тях.

- Да, голямо постижение е, че в родината на сирата спечелихме награда с грозде и вино, произведено в България. Сортът сира произхожда от Франция, преди е виреел и у нас, но за известно време се е загубил и сега, сравнително отскоро, е възстановен. Имаме ли сериозни лозови масиви със сира?

- Да, след 2000 година започнаха да се засаждат нови лозя и доста от тях са сира. Този сорт е наистина богат, притежава разнообразни характеристики в зависимост от тероара. Той се съчетава много добре в купаж с мерло, с малбек. Но и чисто сортовите вина са много разпространени в света. Ние показваме, че България е един прекрасен регион като климат и почви за отглеждането на този сорт.

- С кое вино "Катаржина" спечели наградата?

- Спечелихме награда с Encore Syrah 2012 година, като виното получава това признание за втора поредна година. Това показва постоянство в качеството, което е много важно. Защото всяка година се сменят световните тенденции, стиловете на вината, а журито най-много следи това къде сме спрямо големите брандове и световните производители.
Освен, че е класирано в топ десет на най-добрите вина от този сорт в света, Encore Syrah 2012 получи и златен медал на изложението Syrah du Monde 2018. Тази година топ 10 се състои от 13 вина поради изключително близките резултати. Освен Encore Syrah 2012, сред най-добрите сири в света се класираха тези от Италия, Испания, Мексико, Австралия, Южна Африка, Франция, Гърция, Швейцария и Турция.

- Encore Syrah 2012 купаж ли е или е чисто сортово вино?

- Чисто сортово вино, 100 % сира. Това е най-награждаваното вино на "Катаржина" и изобщо най-награждаваното българско вино.

- Колко вина участваха в дегустацията и имаше ли церемония по награждаване на отличените?

- Участваха 347 вина от 24 страни, ние изпратихме мостри, а самата дегустация се прави при закрити врати, т.е. избите нямат достъп до журито. Резултатите бяха обявени във вторник сутринта. На тези конкурси няма официални церемонии по награждаване.

- Какви нови вина пуска "Катаржина"?

- През последните два месеца пуснахме совиньон блан под марката "Le Blanc". В момента подготвяме и три нови био вина, които ще излязат на пазара след юни. Цената им е в класа на "Mezzek" и на "Cheval". "Mezzek" е много познат в България, а "Cheval" е новата ни серия, която пуснахме миналата година, пак в този ценови клас, която изключително добре се наложи на пазара, даже рекордно за "Катаржина". Серията био вина ще се казва "Calisto". Голям успех за "Катаржина" ще бъде пускането на естествено пенливо вино, върху което дълго работим. То ще излезе през юни на пазара и ще бъде една от емблемите ни в бъдеще. През октомври ще пуснем ново вино, сорт рубин, от висок клас. Последните тенденции в търсенето на чужденците и на българите са към местните сортове. Миналата година пуснахме "Mavrud by Katarzyna" от висок клас

- Бутилките на вината "Le Rose"и "Le Blanc" са много красиви, по-различни са от останалите. От значение ли е за пазара външният вид на виното - бутилка, етикет, цялата визия?

- Разбира се, всичко върви ръка за ръка. За нас първо и най-важно е постоянство в качеството. Поддържаме изключително добро ниво на нашите лозя, защото смятаме, че всичко се случва на лозето и ако нямаш добро грозде, е невъзможно да направиш добро вино. Второто най-важно за нас е външният вид на бутилката. Много сме прецизни и в етикетите, и изобщо в цялостната визия на вината ни.

- Лозята, с които работите, изцяло ваши ли са?

- 100 % наша собственост са лозята ни. Ние имаме около 7500 декара, непрекъснато засаждаме нови. Тази година засаждаме 200 нови декара, подготвяме други 200. Половината от масивите се намират около избата, а другата половина на около десетина километра. Това е в района около Свиленград.

- На българския или на чуждия пазар виждате реализацията на био вината от серията "Calisto"?

- Имаме големи възможности да стъпим на чуждите пазари чрез био вината ни. В България все още няма голямо търсене на био вина. Целият екип на "Катаржина Естейт" работим върху това да образоваме хората какво всъщност означава био вино. Правим множество дегустации, презентации. И получаваме резултати, но все още не са довели до голямо търсене. Според мен има възможност да изнасяме био вина в цял свят. По света хората изобщо не се интересуват дали виното е от България, Турция, Гърция, Франция, Италия, Испания. Щом е био, то получава международен сертификат, поставя се на определено място на рафта. Така че сега имаме възможност да стъпим на пазари, на които не сме били.

- С какво се отличава био виното от останалите ?

- В лозята, от които се произвеждат био вина, не се използват пестициди и сулфиди, торовете са био сертифицирани, няма пръскания всеки месец. После, при производството на вино, процесът на ферментация се извършва в определени съдове, които също имат сертификат. В тях не се слагат никакви конвенционални препарати, а се използват био препарати според допустимите европейски норми. След като се бутилират, вината стоят на определени места в складовете и търговската мрежа - това е регламентирано със закон. Контролът е много стриктен, имаме постоянни проверки от Брюксел. Следят четири стойности, които винаги трябва да са нулеви. А за да стане едно лозе био, трябва минимум 4 години да се гледа като такова и след като се вземат проби от почвата, се получава сертификата.

- Казахте, че с био виното може да пробиете на нови пазари. Какви идеи имате за него?

- Имаме идеи за Франция, за Германия за Англия. Също така за Япония, където много се търсят био вина. Също Швейцария, Белгия, Холандия, Полша. Ще видим и в Китай как ще го приемат.

- Влизате с био вината в преситения европейски пазар, където има всичко.

- Всъщност ние вече сме с нашите вина на тези пазари, които изредих, само без Германия. Работим много успешно в специализирани обекти - ресторанти, винени магазини. Работим много успешно също и в Англия, САЩ, Китай, Япония. С Канада започваме да работим в края на 2018 г. Нашата цел в момента е Германия, водим преговори. А за био виното - това е единственото възможно вино, което можем да продаваме във Франция. Иначе да се внесе във Франция чуждо вино е почти невъзможно. Единствено във френските курорти се продават чужди вина, но в малки количества.

- Да, французите са шовинисти и пият само своите вина. Какво е Бордо бленд и прави ли "Катаржина" такива вина?

- Бордо бленд е купаж между мерло и каберне. В Бордо са позволени още два сорта, но мерло и каберне са основните. У нас има много производители, които произвеждат Бордо бленд вина. Ние също произвеждаме - "Katarzyna Reserve" е Бордо бленд мерло & каберне. Също така "Question Mark" и "Question Mark Gold". Сега планираме да пуснем Бордо бленд и в средния ценови клас. Тези вина се получават изключително добре в България, защото тероарът в Южна България е много сходен с тероара в Бордо. Имаме много подходящи условия за отглеждането на мерло. И когато дойдат французи, дори от Бордо, те не могат да повярват на това, което дегустират, защото вината наистина са много висок клас. А имайки предвид цените на вината в Бордо, когато им кажем нашите цени, те остават доста учудени.

- Има ли за Бордо бленда препоръка за дъбова бъчва?

- Да, за Бордо бленд, се приема, че виното е отлежавало в дъбова бъчва.

- Предстои ви да пътувате за Китай във връзка с вашия бизнес. Ще разкажете ли повече?

- Да, ще имаме срещи, презентации, организирани от нашия партньор там. Ще посетим и изложението "Винекспо", тази година е в Хонконг, редуват се с Бордо. Искаме да видим възможностите за партньорство.

- Разпознаваемо ли е вече българското вино на тези пазари, които изброихте?

- Не бих казала, че е много разпознаваемо. Но ние, всички български винени производители, работим върху повишаване имиджа на страната ни и има положителни резултати с всяка изминала година. Вече има много хора, които говорят за България, посещават страната ни, големи винени експерти идват у нас през последните години. Така постепенно нещата са все по-добри и по-добри. Но нашите партньори все още трудно ги приемат. Но пък когато дегустират, те виждат една промяна в нивото на продукта и започват да вярват в българските вина. Това за нас е изключително важно и ценно, защото така градим основата на пазара, на който трябва да стъпим.

- Има много страни, в които избите получават помощ от държавата за промоцията на вина. Получават ли българските изби помощ от държавата и какво още трябва да се направи?

- Има определени проекти за промоции на вина в страни извън ЕС, за които може да се кандидатства и държавата да помогне. Но тези проекти са насочени към големи сдружения, а не към отделни винени производители. Сега също се очаква да има подобни подпомагания, така че всички производители сме в готовност да видим какви мерки ще се отворят и да се възползваме от това. Държавата все повече започва да обръща внимание на винопроизводството; за засаждане, презасаждане на лозя. Ето, сега също ще се отваря мярка за презасаждане на стари лозя. Европейските субсидии, които идваха през последните години, също са голям плюс за българското винопроизводство. Ако ги нямаше тези средства, със сигурност нямаше да се развият така избите ни. През последните две-три години бяха спрени европейските субсидии за сектор вино и това повлия на българските винопроизводители. Сега отново ще се пуснат европарите и вярваме, че всичко ще бъде още по-добре.

- Как е по-добре да се рекламират вината ни - като бранд България или всяка изба поотделно?

- Аз смятам, че за всяка изба поотделно би било много трудно да се рекламира. И трябва да има сдружения, повече комуникация между избите, повече да обсъждаме възможностите за развитие и в една обща кауза да вървим напред и да презентираме българското вино. Така направиха Чили, Аржентина, Нова Зеландия. Всеки един поотделно със своите 100-200 хиляди или милион бутилки не би могъл да направи чудеса, но ако всички сме заедно, ще е друго. Но днес се борим сами.

- Как гледате на съвместния проект на министерствата на туризма и земеделието за промотиране на общ пакет туризъм, вина и традиционна кухня?

- Това е много добър проект. Независимо от това какви ще са последствията от него, важното е, че се говори за винопроизводство, за винен туризъм и то по инициатива на държавата. Това е изключително благоприятен момент за всички нас, винопроизводителите. И също така е хубаво, че се заговори за разделяне на региони, което е наистина нещо смислено. Защото ние нямаме така наречените апелации, каквито има във всяка държава. Аз отдавна твърдя, че ние трябва да имаме винени региони, защото всеки от тях е със своята специфика на тероар. Не може под името на Тракийската низина да бъде половин България. Ще се разработят и винени маршрути, и посоки, ще се поставят табели. И все повече винени хотели ще се строят във винените региони. Дори ние в "Катаржина" имаме готов проект за хотел и това е тема номер едно, която обсъждаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай