България е слабо място по пътя на джихада

България е слабо място по пътя на джихада | StandartNews.com

Wall Street Journal

По южната граница на Европейския съюз все още малък, но нарастващ брой потенциални екстремисти се отправят към бойните полета в Сирия, избягвайки проверките по сигурността по летищата, както и разузнавателните агенции в Европа. Някои бъдещи бойци поемат с автобуси по криволичещи пътища през няколко държави, докато стигнат до по-слабо охраняваната граница между България и Турция. Други пък прикриват финалната си дестинация, като правят посещения при роднини или пък отиват на популярни туристически места.

Именно по този начин приятелката на Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски магазин в Париж, е успяла да влезе в Сирия само дни преди атентатите във френската столица. Айя Бумедиен е пътувала с кола от Франция до Испания, после е взела самолет до Турция, за да се присъедини към редиците на "Ислямска държава" в Сирия.
Според дипломати и агенти от разузнаването все още има европейци, които опитват да летят директно до Турция, за да отидат след това в Сирия. Нарастващият брой алтернативни пътища обаче се превръща в предизвикателство за сигурността в Европа. Как да се хванат заподозрените джихадисти, без да се компрометира принципът за свободно движение в ЕС, най-вече в шенгенското пространство?

Според разузнаването на САЩ сред всички 20 000 чуждестранни бойци в Сирия и Ирак има около 3400 европейци. Редица срещи на високо равнище в Брюксел миналия месец имаха за цел да подобрят борбата с тероризма чрез по-ефективен обмен на информация. Обикновено страните членки избягват обмен на разузнавателна информация на регионално ниво, тъй като се смята, че някои държави имат по-ниски стандарти в правоприлагането, което създава риск от изтичане на информация и провал в действащите операции.

Но докато ЕС затяга сигурността, потенциалните джихадисти се насочват към по-уязвимите изходни пунктове. Такова слабо място е българско-турската граница, както и фериботите, които всеки ден пътуват между Турция и Северен Кипър. Българският вътрешен министър Веселин Вучков миналия месец заяви, че стотици европейци преминават през границата, за да се отправят към Сирия.

След атентатите в Париж и Копенхаген България одобри удължаване на оградата по границата с Турция, както и разполагане на военни в тази зона. Освен това миналата година американски военен персонал започна да обучава българската Гранична полиция.

Турският всекидневник "Хюриет" съобщи за доклад на турското разузнаване, според който бунтовници от "Ислямска държава" планират да влязат в България и да осъществят атентати в ЕС.

През последните месеци на посещение в България дойдоха американският държавен секретар Джон Кери, британският външен министър Филип Хамънд и Жил де Керхов, координатор на ЕС по борба с тероризма.

"Правим каквото и всяка друга държава в ЕС прави, за да увеличи сигурността, но заради увеличеното наблюдение на летището в Истанбул все повече хора идват към България", казва високопоставен източник от българските власти. Има хора, които преминават границата с Турция през нощта, което налага удължаване на оградата.

Арестуваният наскоро Фриц-Жоли Жоашен е пътувал с автобус заедно с още двама души, които са продължили пътя си към Турция. Единият от тях, Шейку Дякаби, е прекарал седем години в иракски затвор след ареста му през 2004 г., тъй като се биел срещу американските военни.

След като България екстрадира Жоашен, турските власти арестуваха двамата му спътници и също ги върнаха във Франция. "България пропусна тези хора, а не трябваше. Това не е първият път, когато се случва", казва източник от турското вътрешно министерство.

Българските власти от своя страна обвиняват турските си колеги, че не контролират достатъчно хората, които влизат в България, и така излагат ЕС на опасността от завръщащите се джихадисти.

През юни 27-годишният британец Имра Кауаджа влиза в България през Турция, след като е прекарал шест месеца в Сирия. В България той се среща с брат си и двамата карат през Европа. Кауаджа е включен в британския т.нар. черен списък, след като се снима с отрязана глава в Сирия. В социалните мрежи той инсценира собствената си смърт и е арестуван, когато опитва да се върне във Великобритания.
Миналия месец беше осъден на 12 години затвор.

Властите в Кипър - другото слабо място в пътя на джихадистите - настояват за повече обмен на информация, но казват, че е почти невъзможно да хванат всеки екстремист сред всички 2 милиона туристи годишно. Според Елена Рафти от министерството на външните работи в Кипър особено проблем са т.нар. единаци, които не са свързани с нито една групировка.

Ситуацията става още по-сложна, когато потенциалният джихадист отиде в Северен Кипър, защото това е държава, призната само от Турция. Заради това става сложен процесът по екстрадиране и евентуален обмен на разузнавателна информация.
Скандинавец от черен списък, който изчезва, след като е отишъл на почивка в Кипър. След пристигането си на летището в Ларнака той отива в Северен Кипър, а оттам - с ферибот до Турция. След това взима автобус и се насочва към Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". "Той наистина беше от лошите", казва дипломат, пожелал анонимност. "Човек, когото наблюдавахме", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай