Българинът мечтае за 1351 лв. заплата

Българинът мечтае за 1351 лв. заплата | StandartNews.com

Жените са млади до 39 г., мъжете - до 42

80% приемат за нормално раждането на деца без брак

1351 лв. стигат. С такава заплата смята, че ще живее добре средният българин, показва последното проучване на "Галъп интернешънъл". Колкото по-голям е реалният доход на човек, толкова повече расте и желаният обаче, подчертават социолозите. Например онези, които поучават над 1000 лв. сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв., а хората, които разполагат с по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Любопитното е, че мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход. "В представата на българина все още съществува концепцията, че

мъжът трябва да изкарва повече пари

в едно семейство, да бъде много по-добре финансово, за разлика от жената", смята социологът Евелина Славкова.
Ножицата между нежния и силния пол се разтваря доста и по друг показател. Запитаните от "Галъп" смятат, че за една жена може да се каже, че е млада до 39 г., а за един мъж - до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете - на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Твърдението "Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време" получава съгласието на 80% от анкетираните, а 15 на сто са на обратното мнение. Зад определението "нормално" би могла да стои и констатацията "разпространено", и оценката "приемливо". Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните. "Отношението на българите към брака е либерализирано, но ценността да имаш дете е почти безусловна", коментира социологът Първан Симеонов. С максимата "Животът е безсмислен, ако нямаш деца" се съгласяват 86 на сто, а само 7% са на обратното мнение.

Екипът на "Галъп интернешънъл" е изследвал и нагласите в обществото за бъдещите кариери на

три жени на политическите върхове

- председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиера Румяна Бъчварова. Близо половината българи намират за реална вероятността Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка. Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател се намира за вероятна сред 43% от запитаните, 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да бъде избрана за президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен. Възможността Бокова да застане начело на ООН се оценява като нещо добро за България сред 64% от запитаните, а 21 на сто пък са на обратното мнение. На Фандъкова като премиер биха се радвали 57%, а 36% смятат, че това не е добре за страната. 64% не намират за полезно Бъчварова да бъде президент срещу 22%, които смятат, че тя би била ефективна на този пост.

Период: 11-17 септември 2015 г., 1-3 октомври 2015 г.
Размер на извадката: 1002 души, 1004 души
Метод: лице в лице, телефонно интервю
Поръчано и финансирано от: сп. "Жената днес"
Изпълнено от: "Галъп Интернешънъл Болкан"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай