Азбукарски вълнения

Азбукарски вълнения | StandartNews.com

Първанов избра сложна игра за местния вот

Георги Първанов винаги е бил любимец на Фортуна. В края на 1996 г. той застана начело на сгромолясващата се БСП и загуби катастрофално парламентарните избори, но три години по-късно успя да вземе реванш от СДС на местния вот. През 2001 г. столетницата тежко загуби парламентарното състезание от сензацията НДСВ, но три месеца по-късно спечели президентските избори, и то два пъти подред. През 2012 г. след напускането на "Дондуков" 2 Първанов бе изолиран и смлян в собствената си партия, след като дръзна да дели мегдан със Сергей Станишев. Две години по-късно разцепи червената партия, вкара своето отроче АБВ в парламента, а оттам скочи в изпълнителната власт.

Богинята на съдбата е на негова страна, но този път бившият президент е изправен прeд сложна шахматна партия. Резките ходове на АБВ в последния месец не кореспондират с обичайния статут на малък коалиционен партньор, който папка и слушка. Първанов се сблъска /донякъде театрално/ със собствените си депутати за 16-милиардния външен дълг и хвърли оставка. Което пък му позволи миналия уикенд да бъде преизбран със забележителните 94% от 27-те хиляди членове и симпатизанти, гласували на живо и по интернет.
С няколко политически хватки АБВ успя да се позиционира като

ярка вътрешноправителствена опозиция

с искането за ремонт и смени на петима министри. Прави впечатление, че всички без един от нарочените за махане министри са от Реформаторския блок, тоест от потомците на старата вражеска десница. Освен това никоя власт не може да бъде обичана вечна, и дори и днес критиките му да звучат пресилено, след време може да бъдат оценени като пророчески.
Националната конференция бе използвана от Георги Първанов и за затягане на гайките. Лидерът предупреди местните ръководства да не изпадат в "свръхамбиции" и обяви, че Изпълнителният съвет ще вземе на ръчен режим издигането на кандидати за кметове и съветници. Поставена бе задачата АБВ до есента да изгради структури във всички общини в страната. Първанов и компания са наясно, че местният вот ще бъде решителен и от неговите резултати ще може да се съди дали и какво бъдеще очаква партията.

Извън концепцията за патриотичната левица и удържащите социалдемократическия характер на АБВ пенсионна реформа, концепцията за възраждане на българското село и български план "Юнкер" азбукарите се нуждаят от боеспособни организации, силни кандидати и възможно най-широк кръг от съюзници.

Заредената с динамит интрига е как ще развият отношенията им с БСП през следващите месеци. Първанов призова да се отвори максимално ветрилото, но в същото време даде да се разбери, че няма да се прегръща с "враждебно настроени" партии. Без съмнение той има предвид БСП, чиито оратори ежедневно громят "предателите от АБВ", продали се на тъмните десни сили. По всичко личи, че отношенията между двете леви партии попадат под знака на взаимното надлъгване, гарнирано с безскрупулна компроматна война,

кражба на качествени политици

и издигане на паралелни кандидатури и дори и там, където няма смисъл. Издигането на общи кметове изглежда вероятно единствено в онези общини, където и днес управляват влиятелни червени кметове, които се нуждаят от максимална консолидация на левия вот и разполагат с авторитета да впрегнат непримиримите врагове БСП и АБВ в една каруца.
Вода в мелницата на Първанов наливат и два допълнителни фактора - част от уволнените от работа кадри на "Позитано" 20 започват да осъзнават, че имат шанс да получат някаква държавна служба единствено ако се превърнат в азбукари. Вторият е избухналите лични вендети в столетницата, чиято нарастваща интензивност разочарова мнозина социалисти и създава усещането за безднадежност.

Подчертано лявата реторика и русофилската офанзива допълнително свидетелстват, че Първанов е решил да завладява нови ловни полета за сметка на БСП, а не толкова от центристите или националистите. В средата на многоходовите комбинации е трудно да се предвиди дали АБВ ще излезе по-силна от кметския вот, или ще последва съдбата на други малки партийки, спихнали се при участието си във властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай