Авиация на ръба

Авиация на ръба | StandartNews.com

Спешно трябва да се ремонтират МиГ-овете и да се мисли за нови самолети

Познавам ген.-майор Румен Радев като един от най-подготвените ни офицери и специалисти във Военновъздушните сили и отбраната. Той ръководи работните групи, които преговаряха за доставката на нов многоцелеви самолет. Добре, че той оттегли оставката си като командващ ВВС и неговата ценна експертиза и занапред ще може да бъде използвана.

Проблемът с Air Policing е следният. Това е система на НАТО, чиято цел е да предпази териториите на страните от самолет със съмнително поведение. Операцията се изпълнява с няколко сили и средства като: обмяна на предварителна /може и разузнавателна/ информация, обмяна на информация от центровете за управление на въздушното движение и чак тогава идват възможностите за действие при определена критична ситуация от ВВС с изтребители. България в рамките на НАТО ще продължи да изпълнява всичките задачи по Air Policing или поне част от тях.
За съжаление в отбраната трябва да се вземат решения, а не да се отлагат. Ние сме на ръба на кризата. България все още има и летци, и самолети. Изтича неумолимо времето, а то е най-ценният ресурс, и трябва да се вземе категорично решението. Решението трябва да бъде в няколко насоки. Първата е ремонтиране на наличната техника - МиГ-21 и МиГ-29. Това може да бъде решение в краткосрочен план. В дългосрочен трябва да се търси замяна на този самолет. Много от системите на МиГ са добри, но те

са несъвместими със стандартите на НАТО

Също така летателният ресурс на тези самолети изтича много по-бързо и неговата поддръжка става политически неприемлива и икономически неизгодна.
В ремонта на самолетите има два елемента. Първият е дали има техническа възможност и способности да се ремонтират. В случая Полша има способности. Въпросът, който се обсъжда, е лицензът. Лицензът представлява декларация, че някоя държава може да прави определен вид дейност. До известна степен проблемът се политизира, но не трябва да се счита, че ако поляците нямат лиценз, те не могат да извършат чисто физически ремонт на самолетите. За гражданското въздухоплаване е абсолютно задължително да се ремонтират от лицензирани компании, защото това влияе на застраховката им. Никоя компания няма да застрахова граждански самолет, ако той не е минал прегледи и ремонти в лицензирано дружество. При военните застраховки няма, тоест този проблем не съществува. Теоретично руснаците

могат да наложат санкции на Полша

затова че е ремонтирала двигатели без разрешение. Важно е да се знае, че на този етап е невъзможно МиГ-овете да се ремонтират от руснаците, тъй като НАТО взе решение за прекратяване на всякакво практическо военно сътрудничество с Москва.
При действащия закон решението за придобиване на нов самолет ще бъде взето от Народното събрание. Парламентът ще одобри проект за инвестиционен разход, представен от правителството по предложение на военния министър. В крайна сметка трябва да си дадем въпроса: Ние като общество готови ли сме да дадем повече средства за отбрана? Защото преди две години, когато имахме почти завършен проект за придобиване на многоцелеви самолет - девет модернизирани F-15 от Португалия, се нагнети обществено напрежение. Бе създадена ситуация, в която не можеше да се финализира договорът, който беше изключително изгоден за България. Тогава имаше силни медийни атаки и внушения, че това били самолети "трета ръка", "летящи ковчези" и т.н., които не почиваха на никакви реалности. Румъния закупи този пакет, за който ние преговаряхме, и си реши проблема в дългосрочен аспект. Трябва да седнем и сериозно да преценим нуждите на ВВС, възможностите на държавата и нагласите на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай