Авгиевите обори на БСП

Авгиевите обори на БСП | StandartNews.com

Интригата с подкупа пришпорва Миков да действа радикално или да гледа отстрани разпада

Ръководството на БСП напоследък се е захванало със сериозни научни експерименти да доказва валидността на поговорката: "На който му е писано да се удави, няма да се обеси".

На "Позитано" 20 върви мъчителна раздяла не само със здравия разум, но с всякакъв инстинкт за самосъхранение. Социалистическите водачи вече започнаха да произвеждат бомбастични скандали буквално от нищото. Рушветчийската афера, подпалена от бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, повече прилича на многоходово активно мероприятие с неясни, но далечни цели.

Пред "Блиц" Аспарухов повдигна завесата над една тъмна история от конгреса на 27 юли м.г. Според неговия преразказ тогава пред делегатите заминаващият си лидер Сергей Станишев направил следната изповед: "Другари, вие знаете ли, че аз ако не бях си подал оставката, нямаше да има такава битка, която придоби грозен, уродлив характер. Вие знаете ли, другари, че става дума за много ожесточена битка. Ще ви кажа, че един кандидат за председател на партията е предлагал пари, за много пари става дума, другари, на друг кандидат да се откаже в негова полза".
Предисторията гласи, че няколко дни преди конгреса Станишев привикал основните фаворити за неговото наследство - Михаил Миков, Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев, за последен инструктаж. Именно на тази среща добродушният Миков споменал за предлагания му рушвет, който той твърдо бил отказал.
Не е ясно какви мотиви са подбудили Станишев да изнесе криминалното деяние пред близо хиляда души на закритото заседание в НДК. Вероятно е искал да изтъкне, че без неговото водачество БСП я чакат тежки времена и крамоли. Не е изключено да е искал да подлее вода на наследника си. Независимо дали е

сторил това от глупост или корист

мината е заложена в краката на новия лидер Миков, било е само въпрос на време да избухне.
Обичайните заподозрени за подкупа са тогавашните кандидати за поста - Стойнев, Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Друг бивш депутат - Страхил Ангелов, на раздяла с партията набърка името на Нинова в машинацията. Тя отрече и се закани да даде под съд всеки, който излезе с подобно твърдение.
"Атаката не е срещу мен, а срещу БСП. Има напластяване на хора, които искаха да участват в управлението и още тъгуват, че не сме там", ловко отби атаката пък Михаил Миков. Така обаче контрата остава у лидера на БСП и следващите месеци той ще бъде въртян на шиш и от опоненти, и от медии. Ако Миков сподели кой е искал да го подкупи, най-вероятно няма да е налице необходимата доказателствена база и обвиненията му ще бъдат голословни. Ако премълчи, ще излезе, че пази омертата и БСП

продължава да действа като мафиотски клан

Над главата на Миков са надвиснали и други грижи - касата е празна, мераклиите за кметове и съветници безскрупулно се надцакват по места, а последните пленуми напомнят на "лов на вещици".
Опитите на председателя да примирява и укротява разбеснелите се лобита удрят на камък и обстановката се влошава от ден на ден. В очакване да премине масовата история той отлага непрекъснато "пленума на истината", но вместо всеки ден се разчертават нови фронтови линии, а другарите се обстрелват един друг с компромати. Разрушителните тенденции няма да постигнат нищо друго, освен да сринат и малкото останал морален авторитет на БСП в очите на собствените им избиратели. В навечерието на местния вот това означава партията да бъде изхвърлена от управлението на последните областни центрове и големи градове, които владее, и окончателно да се превърне във второразрядна сила.
Спасителният път е някой да се наеме да разчисти авгиевите обори на "Позитано" от лъжите и корупцията. Мераклии за ролята на Херкулес обаче не се забелязват на хоризонта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай