Атина загуби време и сега ще трябва да направи повече жертви

Атина загуби време и сега ще трябва да направи повече жертви  | StandartNews.com

Номерът на Ципрас
наду сметката

Весела Чернева,
програмен директор на Европейския съвет за външна политика в Лондон

Гърция в крайна сметка беше принудена да декларира желание за реформи, от които се опитва да избяга от много месеци, включително и при управлението на правителствата преди СИРИЗА. Споразумението от ранните часове вчера сутринта означава две неща. Първо, че ЕС искаше да избегне Грекзит или излизането на Гърция от еврозоната. И, второ, че не искаше в никакъв случай това да се случи без необходимия план за действие от страна на Гърция, който отива много по-далеч от онова, което бе предложено на страната преди референдума, и, за което теоретично гърците гласуваха против на него. Важно е да се каже това, тъй като става дума за сума, която може да достигне до 80 млрд. евро. Това е два пъти повече от брутния вътрешен продукт на България. Огромна сума, която Гърция ще получи, за да започне да покрива старите си задължения. Но Атина ще трябва не само да вдигне данъците и да ореже пенсиите а и да създаде един фонд за приватизиране на голям брой предприятия и недвижимости.

Това означава, че оттук нататък Гърция ще трябва да започне да играе по правилата или това правителство ще трябва да си отиде. Факт е, че Ципрас изглежда в момента едва ли не като герой. Той заявява пред гръцкия народ, че се е бил като лъв и е успял да надхитри Меркел, създавайки съюз със страни като Франция и Испания. Тази теория няма да изглежда правдоподобна за дълго. Много скоро гърците ще разберат, че в крайна сметка Ципрас загуби много ценно време и доведе страната до банкова гаранция, което бе ненужно и много вредно за икономиката и за това как живеят хората. Когато не можеш да имаш достъп до парите си в банката, това създава огромно недоверие в банковата система изобщо, което трудно ще бъде преодоляно. От друга страна, за парламентите на Германия и други страни от еврозоната ще бъде трудно да приемат това, че отново се дават големи суми пари на Гърция само срещу обещания. Така че вероятно тези заеми ще бъдат по-близко обвързани с директни изпълнения на обещанията от страна на Атина, отколкото преди. Предполагам, че дори напредъкът по сглобяването на този фонд за приватизация и първите сделки, които той начално ще включи, ще бъдат знаците, които кредиторите ще очакват, за да започнат да отпускат пари.

Връзката между заеми и мерки ще бъде съвсем директна

Въпреки това Ангела Меркел ще има трудности с прокарването на този план. От една страна, много хора в Германия смятат, че Европа е отишла твърде далеч в страданието и солидарността си с Гърция. А от друга, има също хора, които смятат, че европейската солидарност бе поставена на излишно и ненужно изпитание. Твърде много бяха затегнати гайките в тези отношения. Има страни като Франция и други от Южна Европа, които гледаха на германските усилия за запазване на някакъв консенсус около реформите с определено по-малко ентусиазъм. Тепърва гърците има да извършват реформи, които да облекчат високата им задлъжнялост, която е около 100 % от БВП на Гърция. Успехът на плана за спасяването на Гърция бе важен за тези страни, но ще е важно и да се види колко точно натиск за тези реформи ще има върху нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай