Анкетната комисия за урана работи в пълна откритост

Анкетната комисия за урана работи в пълна откритост | StandartNews.com

Когато беше създадена временната комисия за замърсяването на водата с уран, имаше обществен натиск и обстановката беше тежка. Тази комисия бе образувана на паритетен принцип, т.е. от всички партии бяха избрани по двама човека. И обществото очакваше от нея да получи резултати, да получи яснота какво се случва във ВиК сектора. Първото нещо, което направихме, е, че се събрахме с колегите и се разбрахме - това е за благото на хората, на обществото, няма да доминират партийни интереси. Ще си говорим като специалисти, ще си говорим като хора, които искаме да свършат работа. В работата на тази комисия нямаше нито едно решение, което да е спорно. Всичките спорни решения ги спирахме, правехме така, че всички страни да са наясно, че го правим за хората.

Досега в новия парламент няма такъв тип съгласуваност между всички партии по някой въпрос. Как го постигнахме? С пълна откритост. Постигнахме няколко неща.

Първо, видяхме, че институциите не си говорят помежду си и не споделят информация. Нормативните уредби са различни, разминаващи се и всеки публикува в своя сайт, но другият не го чете и се получава неинформираност. Първото, което направихме, е да започнем работа с тогава работещата междуведомствена група, която беше под егидата на Министерството на здравеопазването. Започнахме с нея бърз анализ на ситуацията.

Второ, още от първите дни всички изводи, които не отговаряха на условията или бяха на критична точка, биваха спирани. Направихме изнесено заседание в Хасково, когато открихме, че няколко водоизточника не отговарят на условията. На секундата те бяха спрени. И другото, което сме постигнали - към момента няма водоизточник, който да е включен в мрежата, който да не отговаря на условията, да не отговаря на нормативите, да не отговаря на наредбите. Тези, които не отговарят, са или изключени, защото имат тежки резултати, или са с ограничено потребление за хигиенно - санитарни нужди.

Така че всичко това е направено, обяснено е на населението и не се допуска никакъв компромис. Доволен съм, защото и ВиК дружествата, и Министерство на екологията, и Министерство на здравето - никой не прави компромис. Но най-хубавото в цялата ситуация е, че има разбирането, че шега със здравето не може да има. Поискахме БАН, съответните институции да направят едни и същи изследвания и чак като се уверихме, че някои от показателите, които бяха на критични стойности, са нормални, бе разрешено да бъдат ползвани. Прокуратурата към дадения момент е задвижила процедура по изясняване на състояние на водата в мрежата в по-ранен етап как се е процедирало, същевременно сега пробите как са. Няма на света депутат или някой, който да е трезво мислещ, а всички са такива в институциите, който да пусне вода с доказано вредни качества.

Тук някак си се наелектризира обстановката, че едва ли не някой иска да трови населението. Към дадения момент няма такива данни, че някой умишлено е тровил някого. Следващият въпрос е - трябва да се изясни откъде идва този уран над нормативните показатели и откъде идва Алфа и Бета излъчването. Всичките специалисти са разностранно мислещи, даващи различни концепции. Няма единна концепция към момента. Установи се следното. Без нищо да сме правили, като минаха 2-3 месеца, някои от изворите и от каптажите, и от водоизточниците бяха вече в норма. Следователно нещо в недрата на земята става, което ние не можем да го установим, което изчиства това наслагване и към дадения момент те са в нормите. И тогава ние предложихме да се създаде междуведомствена група между трите ведомства - Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие и това на екологията. Те посочиха по един заместник-министър, образува се междуведомствена работна група, която ще е постоянно действаща, 23 специалисти има от всички институции, включително от Министерство на енергетиката, има и от БАН, от другите институции. Те не бяха започнали да работят, това е принос на нашата комисия, но след това започнаха да обменят информация, данни, да определят правила, определят си алгоритъм как да отреагират при една такава ситуация, как да решат съответен казус, как бързо да спрат съответните източници, неотговарящи на условията.

Някои от колегите повдигнаха следните въпроси- дали има и какво е въздействието върху здравето на хората и върху животните, които са в тази зона. Министерство на земеделието започна анализ как въздейства това върху продукцията и като бъде готов, той ще стане достояние на обществото. Министерство на здравеопазването също прави този анализ за влиянието върху здравето на хората. Тези анализи ще бъдат предоставени на междуведомствената работна група, която да предприеме действия по нормализиране на обстановката, по информираност на всички хора, които населяват региона и ползват такава вода и населението да е спокойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай