Ако Сърбия иска в ЕС, да спазва правилата

Ако Сърбия иска в ЕС, да спазва правилата | StandartNews.com

Ангел Джамбазки, евродепутат

 

- Господин Джамбазки, какъв е вашият коментар за случая с арестуваните български лекари в Босилеград?
- Извън всяко съмнение има умисъл. Това е последователна сръбска политика от години на обезбългаряване на тези краища. Целта е българите в Западните български покрайнини да се откажат, да се изселят, да отидат някъде другаде. Многократно сме поставяли въпроса за това, че няма адекватна медицинска помощ. Многократно сме искали разкриването на истински здравни служби в 6-те български общини- Босилеград, Цариброд, Сурдулица, Бабушница, Пирот и Зайчар. Досега това не се е случило. Доскоро българската държава помагаше на нашите сънародници като им осигуряваше възможността да се преглеждат във Военномедицинска академия. Говорим за възрастни хора, които трябва да пътуват по 140 км, за да отидат на преглед. Това не е редно. Това е политика на съзнателен геноцид. И това е причината и Българският културно-информационен център да организира такива хуманитарни акции. Българските лекари отиват абсолютно доброволно и преглеждат тези хора, които са много. Защото ако трябва да отидат в техния областен център - това е Враня, трябва да пътуват 70 км през изключително пресечена недостъпна местност без път, трябва да се качат на много високо било на планината, да я преминат и да слязат оттатък. През зимата този път не се чисти. Когато са задържали нашите лекари, сръбските власти не са им повдигнали никакво обвинение, не са подписали никакъв протокол, не са издали никаква заповед. Това е нарушаване на човешки права. Да не говорим, че когато един лекар види човек в нужда, той е длъжен по силата на своята клетва да му окаже помощ. Така че тук говорим за една чиста сръбска провокация, за един опит на сърбите за пореден път да тъкат на два стана, да се правят на интересни, да притискат българското малцинство. Това няма да се случи. Вече съм подготвил писмата до председателя на ЕК, до комисаря по разширяване, до комисаря по здравеопазване, до председателя на комисията по външни работи, на която също съм член в ЕП, Дейвид Макалистър, който е докладчик за Сърбия. Ще направя срещи с него, ще запозная всички колеги и ще поставя въпроса, колкото и да е необходимо остро - това ли е европейска практика да се арестуват лекари, които отиват на хуманитарна мисия. И това ли е държава, която претендира да е кандидат-член на Европейския съюз? Това европейско виждане ли е?
Със сигурност ние ще поставим въпроса за налагане на вето за приемането на Сърбия в ЕС пред българското правителство. Оттук натататък какъв ще е разговорът, това зависи вече и от правителството на България.

- Възможно ли е да стане дипломатически скандал?
- Аз искам да стане дипломатически скандал. Трябва да стане. Такова двулично лицемерно поведение не може да бъде търпяно. Този номер сърбите го играят 70 години. Те имаха задължението да отпечатат учебници на български език. Защото Сърбия е приела да даде право на признатото българско малцинство в Сърбия да учи на български език и след две години гонитба, натиск, вкарване на тези въпроси в доклад за комисията, те донесоха едни учебници, които освен, че бяха писани с грешки в тях, с изречения, които свършват в средата на думата без смисъл, се оказа, че са издадени в чудовищния тираж от 30 бройки. Това по себе си е изключително нелепо, отбиване на номер. Ние нямаме намерение да търпим тези хора да се качватт по главата на българското малцинство, което те са признали, след като са окупирали тази българска територия от 6 до 8 ноември 1920 г. Между другото, тогава тези, които се изправят и остро протестират срещу тази окупация, са представителите на САЩ и президентът Уилсън. И между другото, благодарение на тяхната намеса, границата не е Божурище. Всичко до Божурище тогава е било сръбско. Това е било искането на сърбите - Кюстендил, Перник, Брезник, Земен, Трън, всичко до Божурище според тях е било сръбско. Тогава се намесва Уилсън и американските офицери, които представляват част от съюзническата комисия. Тези неща трябва да се помнят.

- Защо Обединените патриоти искаха темата за Западните Балкани да бъде поставена по време на председателството на България на ЕС?
- Мисля, че благодарение на нашите усилия тя е част от председателството на България. Както казах, Сърбия се опитва да играе двойна игра, опитва се да тъче на няколко стана, да провокира напрежение в Косово, напрежение в Босна и Херцеговина, през Република Сръбска и сръбските анклави в Косово. Нашият национален интерес е най-сетне да бъдат осъществени хоризонталните връзки на Балканите - Коридор номер 8, това е България, Македония, Албания, която в момента се изявява като приятелска държава. В смисъла на европредседателството България има нужда от работа по Западните Балкани и аз съм сигурен, че Сърбия неслучайно прави такива провокации. Забележете, това се случи два дни, след като отбелязваме 97 г. от окупацията на Западните български покрайнини. И неслучайно ги правят тези номера. Това е поне третата хуманитарна лекарска мисия. Досега не са се сетили, а сега изпращат от Ниш здравен инспектор на 200 км. Т.е. това е подготвено, мислено, следено, за да кажат, че е нерегламентирана медицинска дейност. Ами като не разкриват медицински пунктове, като няма медицинска помощ, като няма в 6-те общини родилен дом. Защо? Много е просто - за да се раждат децата в сръбските общини. Така че европредседателството означава България да води темата, да дърпа Македония колкото се може по-близо. Има ли нещо по-добро от това - Зоран Заев е първият министър-председател на Република Македония, който казва, че трябва да се променят учебниците по история и да отпадне българският фашистки окупатор. И това го казва не пред българска, а пред черногорска медия. Това ако не е исторически пробив, аз за друго не мога да се сетя. Но това е пряк резултат от тези дейности, които се натрупват с годините. Няма по-добро обяснение от това защо Обединени патриоти и в частност - ВМРО, са част от това управление. Защото натискаме в тази посока и виждаме тези резултати. Ние няма да позволим сърбите да ни разиграват техните номера, те минаваха от 1944 до 1989 г. Ако искат да са членове на ЕС, това означава да спазват европейските правила. Признали са българско национално мнозинство, окупирали са незаконно българска територия - ще се съобразяват. Ако не се съобразяват, да си търсят други съюзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай