Ако повече хора бяха гласували, разликата щеше да е още по-голяма

Ако повече хора бяха гласували, разликата щеше да е още по-голяма | StandartNews.com

- Г-н Симеонов, как ще коментирате резултатите от референдума за парк „Бедечка"?
- Резултатът е очевиден. Това е победа за парка по една проста причина- Живко Тодоров и общинските съветници ясно казаха, каквато и да е активността, ние ще гледаме резултата, а той е красноречив.

- Активността на хората е в порядъка, в който беше и при референдума за обгазяването на града. За какво говори това?
- Съгласете се, че обгазяването на града е съществен проблем, който засяга всички, а паркът, макар че е прекрасна кауза, все пак за много от жителите остава по-далечен проблем. Фактът, че активността е сходна, нас ни радва. Защото това означава, че има едни 20 000 души, които се съгласиха на всичко, за да се спаси парка. Защото виждате как беше зададен въпросът - едва ли не да изкупим тези имоти. Хич не бяха малко тези хора, които казаха- не искаме да ги изкупим, ние искаме да ревизираме, да съдим, да развалим случилото се, а не да си платим за него. Но чест прави на старозагорци, че дори при това условие, да си платим, 20 000 казват - ами хубаво, щом трябва, и ще си платим. Ако бяха излезли повечето хора да гласуват, резултатът щеше да е още по-солиден. Защото обикновено тези, които не излизат да гласуват, са хората с по-обнадеждаваща житейска перспектива, по-млади и по-недисциплинирани гласоподаватели, които обикновено са фенове на такива каузи. Точно тези хора пък най-рядко излизат да гласуват. Ако и те бяха излезли, резултатът щеше да е брутален, сега е просто добър. И трябва вече да спрат всякакви спекулации. Информационната кампания беше такава, че даде на хората само половината истина. А именно - ще има разходи по запазване на парка. Ами разходи по инфраструктура за нов квартал нали също ще има и самият кмет каза, че ще са също толкова големи. Дори и при половината истина старозагорци гласуваха както подобава здравият разум.

- Ще се съобрази ли общината все пак с мнението на тези, които са отговорили с „да" на въпроса?
- Първо, няма кой да й позволи вече да не се съобрази. Ами какво ли не беше използвано като доказателство за това, че градът си иска парка. Второ, ние, гражданите, които осъществяваме този контрол вече години наред, няма да позволим току така да се обърне посоката на процеса. Трето, аз чух какво каза Живко Тодоров днес. Той е търсил решение на национално ниво. Заедно с областната управителка търсят решение в други терени, мисля, че военни терени с отпаднала необходимост. Струва ми се, че това е начинът- диалог с добросъвестните собственици, с онези от тях, които са коректни и търсене на равностойни замени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай