Ако имаш добра идея, пари ще се намерят - Анализи - Стандарт Нюз


23:20 ч.

01.12.17

5 мин.

0

11

0

Ако имаш добра идея, пари ще се намерят

от Даниела Казанджиева |

Ако имаш добра идея, пари ще се намерят

Росен Даскалов е собственик на „Син Карс Интернешънъл" ЕООД, носител на наградата на КРИБ в категория „Индустрия" за 2017 г.


- Честито за наградата. Как я спечелихте, какво стои зад нея?


- Изобщо не очаквах, че ще бъдем номинирани и ще спечелим тази награда, защото аз станах съвсем скоро член на КРИБ. Мотивацията ми бе да работя по проблемите, свързани с безопасността на движението по пътищата, а именно образователната система в България. Направихме проект заедно с Жан Тод, президент на ФИА /Международна автомобилна федерация/, който има за цел да въведе предмет в образователната система не само в България, а в целия ЕС. Защото се оказа, че само във Финландия има предмет, който да образова децата за това, на което никой не обръща внимание. А именно - обкръжаващата среда, която ги заобикаля, излизайки от къщи или от училище. Защото знаем, че повечето от водачите не обръщат внимание на останалите участници в движението. Имайки желание да работя за този проект, под въздействието на моя приятел г-н Стефан Шарлопов станах член на КРИБ. И с нашия автомобил, който е атрактивен и различен от всичко, което се прави в България. Не че индустрията в у нас не е на ниво, просто ние правим нещо, което за мен свързва всички звена на технологиите, на ноу-хауто и представлява един краен продукт, който е автомобилно производство от световен мащаб. Много малко фирми са успели да го направят това.


- А какъв е този автомобил?
- Автомобилът се казва "Син карс", името идва от грях, т.е. всеки, който притежава такъв автомобил, за него това е един споделен грях с околните. Ти няма как да не го караш, няма как да не отнемаш време от семейството, от приятелите си. Аз лично, сядайки в него - въпреки че е мой и съм го разработил и съм го развил до тук - изпитвам такова вълнение, че адреналинът ми се вдига все едно че съм на старта на състезание, защото аз съм и пилот.
Идеята за автомобила ми дойде когато си търсех за мен състезателен автомобил. Не можах да намеря това, което на мен ми харесва. И като бизнес ориентиран човек си казах: защо пък да не свържа моята мечта да се занимавам с автомобилен спорт - с бизнес, т.е. да се опитам да произведа такъв автомобил. Почнахме в Англия съвсем на шега с мои партньори с много голям опит в бизнеса там, правихме някои неща в България, представихме ги и в Англия, състезавахме се. Две години упорит труд за разработка на автомобила и след това моята цел беше да се върна в България. Проблем, който имаме в момента, е, че никой не знае, че в България се правят такива неща. И затова подехме кампания с нашия единствен професионален български отбор - "София кар моторспорт" - да покажем, че у нас се случват неща. Участваме в най-големия, най-престижен шампионат в Европа, печелим титли. Така всеки ден се изкачваме по една дълга стълбица нагоре в издигането на имиджа - не само на нашия, но и на бизнеса в България. Това сме си го поставили цел, защото всички страдаме. Например мой приятел, който произвежда врати в най-големия завод на Балканския полуостров, продава в Италия под чужд бранд. Това означава, че още не сме стигнали до там, "направено в България" да звучи така, както трябва да звучи. А всички от бизнеса знаят, че имаме много сериозни постижения.


- Т.е. вашата основна идея е налагането на българския бранд и то в една такава област като автомобилостроенето. Ние за съжаление правим само части на различни компании.
- Да, разбира се.


- Искате от България да излезе един цял автомобил "Mаde in BG"?
- Той излиза вече. В момента представяме нов модел в Америка, в Женева представяме първия хибриден автомобил със съдействието на "Приста ойл" и на "Монбат". И нашата цел е да произвеждаме до една година малък градски автомобил, който да продаваме за всички европейски столици. Той ще е с батерии, електромотори и всички основни части, които ще са направени в България. Смятаме, че това е постижимо и работим по него.


- Как се определяте Вие - като бизнесмен, като пилот, като изобретател ?
- Аз смятам, че всички успели хора имат много различни амплоа, идеи, желания, и възможности. Познавам такива успели много повече от мен бизнесмени, които също не се развиват само в една посока. Аз смятам, че всички неща, които правя, са неща, които сърцето ми и душата ми казват, че трябва да се случат. Трябваше ми автомобил, реших да се пробвам, направих автомобил. Аз съм майстор на спорта по картинг от старата система и имах няколко картинг писти, където децата можеха да карат. Видях, че едно дете, сядайки на картинг за няколко часа, добива такива рефлекси, които след това му помагат да се сработи със средата.


- Това е най-хубавото - да превърнеш хобито в бизнес и в професия. Но все пак начинанието се нуждае от финансиране.
- Изобщо не смятам, че добрите идеи имат нужда от финансиране. Аз смятам, че ако имаш идея, просто трябва да работиш за нея, финансирането идва от самосебе си.


- Кажете още за тази градска кола, която смятате да пуснете.
- Пускаме един автомобил, който е мултифункционален, за спортни цели и е предназначен както за българския пазар, така и за чужбина. Той е автомобил, който е за забавление, с възможност за електрически двигател, бензинов, хибриден и т.н. На панаира в Женева през 2019 ще представим този сити автомобил. Работим съвместно с една много млада мотивирана компания "3D принт", които ни помагат в изработката на самите детайли на макетите на автомобилите и в техническата работа по изработване на повърхностните форми на 3D-програми. И сме си поставили за цел в началото на новата година да имаме разработена цялата концепция, да бъдат разработени моделите с брошурите, със сайт, да започнем да запознаваме обществеността с това нещо. Дай, Боже, да предизвикаме интереса на бизнеса в България и да го облечем в изцяло български модел. Да не се наложи да го изнесем това производство в чужбина. Защото идеята е уникална.


- Т.е. разчитате на българския бизнес това да се реализира.
- Ще се радвам много. Моята цел е да правим нещата в България. Защото аз съм горд, че съм българин. И ако не работим да има производство в България, т.е. да има принадена стойност от продукти, които произвеждаме в България и да остават тук, при нас, няма как да се случат нещата.


- Колко ще струва бъдещияj ви автомобил ?
- Плановете ни са да струва по-малко, отколкото нормалните автомобили. В момента най-евтините изцяло електрически автомобили струват над 45-50 хиляди лева. Нашата цел е този автомобил да е предназначен само за градско движение - вие си оставяте колата в края на града, наемате този автомобил, свършвате си работата в центъра. Там не се допускат автомобили с бензинови и дизелови двигатели. След това вечерта го оставяте и плащате с кредитната си карта 10-20 лева примерно. И следващия ден го поема някой друг. Съвсем елементарен, спартанско оборудване, нищо сложно, максимална скорост за движение 55 мили, безопасен. Изцяло и само електрически.


- А в кой град ще се произвежда?
- В Русе, разбира се.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Katrina · 15:06 · 13.12.2017
малко преди повече от година мислех, че бракът ми свърши, бях депресиран от повече от 6 месеца не можах да направя нищо, жена ми се движеше да види друг мъж в съседен град, тя ми каза, че е свършило. Аз се свържа с Одудуа по електронната поща за помощ, за да върна жена ми у дома. Два дни по-късно след обяд, жена ми ме обади по телефона, за да се извини, тя се върна точно както го каза Одудуа.
[email protected]
Какво е номерът: +2348109844548
Потребител · 13:20 · 10.12.2017
как точно да го измамят като всичко е патентовано те измамиха всички нас като продадоха ИНРА и всички български патенти сега се разработват в чужбина като братушките гледаха дори шахматист да нямаме голямо чудо е че хората се сещат за България заради ГРИГОР ИВЕТ ЛАЛОВА КУБРАТ ПУЛЕВ ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ И КОТООШО да не забравяме че и СТОИЧКОВ гради леко отрицателен имидж но напомня за българите а иначе всички ни мамят
емигрант · 21:13 · 03.12.2017
Пожелавам му успех!!!!! И много, много да не приказва....., защото от част хората са завистливи, злобни и т.н..Нямам предвид само българите.Просто да внимава и да не се доверява веднага.Ще го измамят.........
Потребител · 22:58 · 02.12.2017
Всичко казват само не казват каква коля е създал,марка модел и година , и къде тази кола се продава или състезава.Не е нобходимо да изработят спортна кола ,трябва им народна кола като WV . Решът ли проблема за бързо 20 минути зареждане, 250км пробег,и основни добавки колата ше е продаваема, ако въобще има такава кола?
Потребител · 14:06 · 02.12.2017
виж кво българин е създал и най качествения самолет в света конструирал го е в америка и той още лети създаден през 47 50 г на миналото хилядолетие това е DC3 и ако беше създаден в българия щеше да е руски и отдавна нямаше да лети а в заводите рекорд в пловдив са произвеждани 9 типа автомобили но бяха спрени за да си купуваме москвичи и да хвалим руското в българия има много идеалисти но първо трябва да си платят съавторство на идеята рушвети за разрешителни данъците предварително и затова и мотопед балкнче ние не произвеждаме
Потребител · 22:50 · 02.12.2017
@Потребител За дявола ,Българина и казана ли говорим.
Потребител · 13:53 · 02.12.2017
не разбирам защо като си спра колата на края на града да не си извадя от багажника електрическия велосипед с кошничка колкото е голям и багажника на изобретената кола той развива до 25 км абсолютно безопасно и и е автономен до 100км а и мога да завъртя педалите разбирам че братушките вече нямат власт тук и може да си произвеждаш но автомобила не трябва да е помощен а основен вземи да правиш колички за инвалиди по добре в българия има търсене и всичко е вносно
lud · 12:26 · 02.12.2017
Браво Росене, успех.....
Потребител · 11:39 · 02.12.2017
Аидe,пак нeкои почнаха да сe правят на по умни от прeдприeмача!?Тои като e стигнал до там да направи и създадe eдна от наи бързитe и красиви коли в свeта,хаидe да e по умeн от вас да знаe и как сe прави градски,eлeктричeски трабант!Казвам го бeз прeзрeниe към трабанта,защото съм го притeжавал години нарeд.Но днeс тeхнологиитe,особeно eлeктричeскитe,позволяват всичко да станe бързо и добрe.
Потребител · 05:16 · 02.12.2017
Нeщо ми сe струва чe ти e обрeчeна идeята...
Потребител · 02:46 · 02.12.2017
Има няколко проблема- цена недостъпна за обиконовения Българин,скорост поне 65 мили,и градска кола което значи че обесга и е 50 км или по малкообесга трябва да е 250 - 500 км, както и без радио или климатик?Като намери решение на тези проблеми ще може да продава колкото си иска?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент