Абсурд е всеки лекар да прави експертиза за ТЕЛК

Абсурд е всеки лекар да прави експертиза за ТЕЛК | StandartNews.com

Според това, което разбираме от готвените промени в ТЕЛК, най-напред ще се направят комисии за извършване на медицинската експертиза, а после пациентите ще минават през втора комисия, която ще решава, дали съответният човек да получава пенсия, или с определения процент инвалидност може да работи. Най-вероятно комисиите ще бъдат към 4 от големите болници. Смятам, че идеята е пациенти, които могат да работят пълноценно със заболяването, да не получават пенсия. Лично аз го одобрявам. Ако пациентът се е трудил и е получавал примерно 2000 лева заплата, но се е разболял, отива на ново място и вече взема наполовина, държавата му компенсира това, което е загубил. Но ако продължава да си върши същата работа, и то съвсем пълноценно, тогава не се предвижда пенсия. Има и други социални придобивки освен пенсията. В момента инвалидите хем работят пълноценно и изпълняват същата работа, хем получават куп социални придобивки. И държавата не издържа финансово.

Засега не е ясно какъв точно ще е пътят на пациента до освидетелстването. Говори се, че първата епикриза може да служи като първо решение за ТЕЛК. Не разбирам как може изведнъж епикризата да се превърне във финансов документ. Смятам, че на практика това е неосъществимо. Едно е лечебната страна, друго е експертната дейност. Това са две различни неща. Освен всичко ще кажа, че 99 процента от болните са с много заболявания. Рядко има пациент с едно-единствено, особено в по-напреднала възраст. За да настъпи подобна промяна, трябва да се променят купища закони, включително Кодексът за социално осигуряване и Закона за здравето.

По въпроса за медицинската експертиза само на хора от 15 до 64-годишна възраст има голяма логика. Тази идея се тиражира от 10 години. Тъй като децата и възрастните са "горещите кестени", те трябва да се прехвърлят директно в социалното министерство, където е редно да бъдат. Децата не са в работоспособна възраст, както и хората над 64. Никъде по света с тях не се занимава експертизата. В другите държави безработните със заболявания също са обект на социалните министерства.
Има много прогресивни идеи в това, което се говори. Но - пак ще подчертая - не и във варианта всеки лекар да прави експертиза. Това е абсурд! Не е само подценяване на експертната дейност, която е тясно специализирана. Говори се, че ще бъде осигуряване от лекари с необходимия опит, стаж и сертификат. Но никой не казва кой ще ги раздава тия сертификати и какъв опит и стаж ще се изискват.

/marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай