АБеВе на политическия блъф

АБеВе на политическия блъф | StandartNews.com

Първанов изненада ГЕРБ, но едва ли ще прелъсти лесно БСП

"Камъни дал Бог из България, няма нужда да се тревожат хората", заяви вчера премиерът Борисов по повод гражданските вълнения срещу вероятното откриване на кариера край село Лозен. С малка редакция: "Камъни дал Бог из България, за да се замеряме по политическите върхове" - изказването му щеше идеално да олицетвори разиграващия се по висините на властта спектакъл.

Изненадващо от автомобила на правителството изпадна четвъртото колело - АБВ. Без особена причина по команда на Георги Първанов партията оттегли под строй вицепремиера Калфин, зам.-министрите и областния си управител. Бившият президент е майстор на политическия трилър и задвижи интригата в ключов момент - начело на БСП тъкмо застана благосклонната към азбукарите Корнелия Нинова, ГЕРБ се сдърпа с патриотите за неудачно преправения Изборен кодекс, кампанията за президентските избори навлиза в активната си фаза, а освен това предстои и конгрес на АБВ.

Часове след като Първанов и Нинова се събраха на шествието за Деня на победата, закичени с георгиевски лентички, АБВ скъса с дясната коалиция, а БСП обяви курс към "сваляне на антинародното управление".
От последвалите изявления на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов излиза, че

правителството е настъпило руска мина

Според него се извършва опит за дестабилизация под диктовката на Кремъл, като непосредствената причина е започналото търсене на нефт и газ в Черно море и появилата се перспектива България да постигне енергийна независимост. Тази интерпретация е логична и удобна за възприемане в десните среди, макар че не е подкрепена със солидни доказателства.

Извън геополитическите комбинации дръзкият ход на Първанов му отваря нов стратегически дневен ред. Напоследък се засили натрапването на Ивайло Калфин за кандидат-президент на обединената левица. Безспорно, малко са качествените и неопетнени претенденти в червените редици и неговото име изпъква при всички обсъждания. Голямата трудност е как вицепремиерът да бъде поднесен на вниманието на раздиращата се от вътрешни войни и БСП, която дори не е конструирала своето Изпълнително бюро. Новият Национален съвет е разделен наполовина между хората на Нинова и Миков и годежът с АБВ ще се натъкне на яростна съпротива от страна на левичарската фракция, която вече лъска оръжието за бой с предателите.

За ГЕРБ внезапното оттегляне на абевейците може да послужи като червена лампичка, че изкарването на пълен мандат става невъзможно, при това без да е налице непосредствена заплаха от падане на кабинета. И досега депутатите на Борисов бяха принудени често да се справят без подкрепата на АБВ, и да търсят понякога неочаквани комбинации за прокарване на своите законопроекти. Проблемът е, че се засилват процесите на роене на парламентарното мнозинство, започнали със салто морталето на Радан Кънев и ДСБ. В един момент осемте групи в парламента започнаха да се омешват и дори най-внимателният наблюдател не може да улови резките им завои и тематични коалиции. Пазарлъкът на банките вече задминава всички известни ни от предишни парламенти театри на абсурда, което значи, че

скоро зрелището ще стане нетърпимо за будните граждани

С резкия си ход АБВ може би хранят илюзии, че тутакси ще се върнат на лявата писта ни лук яли, ни лук мирисали, но могат да се натъкнат на неочаквани препятствия. След последния пирует Първанов вече не може да се смята за надежден и предвидим партньор. Следващите мераклии за коалиция ще са наясно, че във всеки един момент АБВ без особен повод /а не е изключено и под чужда диктовка/ могат да преметнат всеки без особени угризения. Това е изключително лош знак и за търсещите партньорство с тях среди в БСП, които в един момент също могат да се окажат извозени от "великите комбинатори". Политиката наистина е мръсна и рискована игра, но пък и избирателите бързо разлюбват партиите, които преследват стръвно тесния си интерес, без да се интересуват за преките поражения върху държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай