В Пловдив ще покажем ново лице на алкохолната индустрия

 В Пловдив ще покажем ново лице на алкохолната индустрия | StandartNews.com

БГ вината са над средното световно ниво по качество, казва Бодуа Аво

 

61 медала от два световни конкурса. Това е равносметката за родните производители на вино и високоалкохолни напитки, взели участие тази година в престижните Concours Mondial, който се проведе във Валядолид, Испания, и Spirits Selection 2017 /Ла Серена, Чили/. Отличените бяха наградени на тържествена
церемония в Пловдив през миналата седмица. Специално за събитието у нас пристигна от Брюксел Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles. Той е агроном по образование (от Université Catholique de Louvain-La-Neuve, основан през XV век) и енолог. През 1994 г. застава начело на комуникационната агенция „Винопрес", създадена от баща му Луи Аво. Отговорен редактор и издател е на специализирани медии - списание Essentiel Vino! и DM.Vino!. Пише за две белгийски медии - "La Libre Belgique" и "La Dernière Heure".

 

- Мосю Аво, какви са впечатленията Ви от българското участие в тазгодишния конкурс за високоалкохолни напитки, който се проведе в Чили и как бе избрана България за домакин на следващото издание през 2018 г.?
- Българското представяне на Spirits Selection by Concours Mondial беше успешно, защото получихте три медала. По време на конкурса в последния ден бе обявена новината, че България ще е домакин на следващото издание. Беше много вълнуващо. В 11 часа помолихме международните съдии да прекъснат дегустацията. Всички спряха работа, осветлението бе загасено. Никой не знаеше коя ще е следващата дестинация домакин на конкурса. Прожектирахме филм за Пловдив като град домакин. И след това всички бяха много щастливи. Предизвикателството е да се покаже друго, непознато лице на индустрията на високоалкохолни напитки. Хората познават големите компании - като "Бакарди", като известните производители на уиски. А ние искаме да покажем на търговците, дегустаторите и журналистите различно лице на високоалкохолната индустрия. Нещо, което е по-близо до земеделието. В България се произвеждат високоалкохолни напитки от плодове,

всеки регион, всяко село, всеки град има своето производство, което не е индустриално

Мисля, че потребителите искат да опитат продукти, които са по-натурални. Искат да знаят откъде идват продуктите, които потребяват. И мисля, че България догодина ще покаже разлино лице на индустрията.
- Когато България влизаше в ЕС, едно от изискванията, което народът постави, бе да има производство на определено количество ракия с по-нисък акциз, което да е за домашна употреба. Правителството се съобрази с него и го изиска от Брюксел. Така на България бе позволено до 30 л ракия с по-нисък акциз.
Как гледате на българската традиция да се произвежда домашно вино и ракия почти във всяка къща?
- Това е хубаво, защото всеки производител е различен. Това е начин да научиш нещо ново за тази индустрия.
- Spirits Selection by Concours Mondial е предимно за големите производители. Може ли в него да се обърне внимание и на малките производители?
- Да, ние награждаваме много големи производители, но причината е, че по-малките не участват в конкурка. Следващата година, сигурен съм, че и много малки производители ще участват в Spirits Selection by Concours Mondial, защото ще имат възможност да се възползват от това, че

конкурсът ще ги покаже пред света

Ще покаже, че малките производители могат да произвеждат със същото и с по-високо качество от големите.
- След домакинството на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г., Пловдив за втори път става домакин на толкова престижен конкурс, това е голяма чест за нас. Как успяхме да се преборим?
- Истина е, че имаме много добри взаимоотношения, изградени тук. Беше много успешен конкурсът, който проведохме в Пловдив през 2016 г. Работим много добре с българското правителство, с българските производители. Освен това знам, че и

на членовете на международното жури много им харесва в България

Радват се да са тук, откриват нова страна, по-малко известна. И мисля, че и самите винопроизводители и правителството също са доволни от сътрудничеството с нас. Защото ние правим доста, за да подпомогнем имиджа на производителите на страната, което помага на цялата индустрия.
- Познавате вина от цял свят. Какво е характерно за българското вино и можете ли да го отличите, ако на масата има 10 различни проби?
- Не съм сигурен дали ще успея. Българските вина са над средното международно ниво по качество. Вие използвате много международни сортове, например каберне Совиньон. И понякога е много трудно да се разпознае едно каберне совинон дали е правено в България, в Андалусия или в Чили.
- Може би българските производители се притесняват да използдват традиционни сортове, като мавруд, широка мелнишка лоа, гъмза. Ще ги насърчите ли в тази посока?
- Мисля, че е добре да се произвеждат вина от мавруд, но не съм сигурен, че потребителят е готов да купи вино от сорт, който не познава. Ако видиш на една бутилка да пише "мавруд" - ще се замислиш. Но ако видиш "каберне Совиньон" - сорт, който е познат навсякъде, ще го купиш по-лесно. Едно от възможните решения е да се правят купажи - каберне совиньно и мавруд - познат и непознат сорт.
- През 2018 г. виненият конкурс ще се проведе в Китай. Concours Mondial de Bruxelles избра за домакин на своето 25-то издание района Хайдян в Пекин. За първи път в своята над 20-годишна история пътуващият конкурс ще се проведе в държава извън Европа. Започна ли вече подготовката на конкурса?
- Да, подготовката започна, трябва да се погрижим да превозим пробите до Китай. Вероятно ще наемем половин "Боинг" и два тира, за да закараме всички бутилки невредими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай