17:40 ч.

04.12.17

3 мин.

0

4

0

92% одобряват външната политика на "Борисов 3"

от редактор |

92% одобряват външната политика на "Борисов 3"

Една от видимите характеристики на политиката у нас след последните парламентарни избори през пролетта е рязкото засилване на външно-политическата дейност на правителството. Дебатите относно ефективността на министър-председателя в тази насока са доста ярки и това дава основание да се изследва доколко хората припознават случващото се на дипломатическия хоризонт като успех.


Последното проучване на Институт за политика сочи, че много сериозен дял от изследваните лица (92%) оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов 3". От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45г), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.


Това е и своеобразно одобрение за проевропейската дипломация на "Борисов 3" като цяло, в противовес на най-агресивните русофилски настроения /б.р./.


90% от анкетираните намират съществена позитивна промяна във външно-политическата активност на Бойко Борисов след вота през месец март 2017г. 54% от тях са категорични в одобрението си към този нов управленски курс на България. Сред тези изследвани лица преобладаващото мнозинство са активните българи( 18г.-55г.) и тези с по-висок образователен статус. По-голямата част от интервюираните считат, че международната активност допринася за вътрешната стабилност на страната(66%).


Представеното през ноември изследване на Институт за политика проучи ролята на България в динамичните процеси на Балканите. Сега вниманието е разширено и насочено към нагласите на обществото към трите големи световни сили- Русия, САЩ, Турция. Прави впечатление, че много ясно се разграничават националният интерес и този на другите държави в диалога между страните.


По отношение на Турция болшинството изследвани лица(65%) насърчават добрите междусъседски отношения, но при категорично отстояване на позициите на България. Интересно е, че 35% държат на добросъседство с Турция на всяка цена. Това са предимно хората с ниска образователна степен (основно и начално образование) и широкият политически център.


Проучването на Институт за политика отчита преобладаващо очакване (89%) за близки, приятелски и конструктивни отношения с Русия. 39% от анкетираните твърдят, че тя е наш приятел и славянското братство е незаличимо. 50% са на мнение, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да влияе върху добрите отношения между двете държави. Най-положително, очаквано, са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в негативната си нагласа към Русия.


Нагласите на българите по отношение на САЩ са различни в сравнение с тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са „ демокрация" и „ интереси". 44% от изследваните лица приемат Щатите като носител на демокрацията. Това са основно активното население(18-55г) и самоопределящите се в политическото пространство център- крайно дясно. 50% са тези, които смятат, че ръководейки се от собствените си интереси, САЩ се интересуват и от България. Така разсъждават по-зрелите хора(над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към крайно лявото политическо пространство.


Желанията и нагласите на българите са прагматично ориентирани към поддържане на добрите отношения със световните политически сили. Външнополитическият профил на страната ни през тази година е успешен и даващ самочувствие на българите, сочи обобщен анализ на получените от Институт за политика данни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:40 · 07.12.2017
тази "анкета" се появи преди 3 дни в медиите Блиц на Крачуна и Епицентър на В.Велева, която също се ориентира в последно време на обслужване на Боце. Коментарите бяха гневни и нямаше хора, които да застанат на страната на тази манипулация. Крачуна и Велева набързо махнаха анкетата от е-медиите си. Сега пък Стандарт е решил да лъже читателите си. Както испанците казват "НО ПАСАРАН" - ТОВА ГНУСНО ТВОРЕНИЕ НЯМА ДА МИНЕ.
Потребител · 09:35 · 07.12.2017
Това са фалшиви данни от фалшив Институт за политика, какъвто няма в БАН. Пенсионерите са 36% от населението на държавата, а авторите на тези 92% гласували за ББ не са отчели този факт. Отделно младите хора с висше образование са зле настроени спрямо БиБи - прочутите 20% на проф.Иво Христов. И този факт е пренебрегнат. Къде е правена тази анкета: да не е в НС? Но и там БСП са 33% от състава на НС. Отговор да даде А.Христова - коментиращите свързват тази измислица с нейното име.
Винету Тиквочев · 02:06 · 06.12.2017
Простия народ ще продължи да си го преизбира полуграмотния милиционер. После пак ще плаче че децата са му в чужбина и че държава няма а мутрафония
Потребител · 17:46 · 04.12.2017
У нас няма демокрация,а премиерска диктатура,затова 100 процента от хората не вярват на никаква статистика и одобрения в цирка.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент