92% одобряват външната политика на "Борисов 3"

92% одобряват външната политика на "Борисов 3" | StandartNews.com

Една от видимите характеристики на политиката у нас след последните парламентарни избори през пролетта е рязкото засилване на външно-политическата дейност на правителството. Дебатите относно ефективността на министър-председателя в тази насока са доста ярки и това дава основание да се изследва доколко хората припознават случващото се на дипломатическия хоризонт като успех.

Последното проучване на Институт за политика сочи, че много сериозен дял от изследваните лица (92%) оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов 3". От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45г), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.

Това е и своеобразно одобрение за проевропейската дипломация на "Борисов 3" като цяло, в противовес на най-агресивните русофилски настроения /б.р./.

90% от анкетираните намират съществена позитивна промяна във външно-политическата активност на Бойко Борисов след вота през месец март 2017г. 54% от тях са категорични в одобрението си към този нов управленски курс на България. Сред тези изследвани лица преобладаващото мнозинство са активните българи( 18г.-55г.) и тези с по-висок образователен статус. По-голямата част от интервюираните считат, че международната активност допринася за вътрешната стабилност на страната(66%).

Представеното през ноември изследване на Институт за политика проучи ролята на България в динамичните процеси на Балканите. Сега вниманието е разширено и насочено към нагласите на обществото към трите големи световни сили- Русия, САЩ, Турция. Прави впечатление, че много ясно се разграничават националният интерес и този на другите държави в диалога между страните.

По отношение на Турция болшинството изследвани лица(65%) насърчават добрите междусъседски отношения, но при категорично отстояване на позициите на България. Интересно е, че 35% държат на добросъседство с Турция на всяка цена. Това са предимно хората с ниска образователна степен (основно и начално образование) и широкият политически център.

Проучването на Институт за политика отчита преобладаващо очакване (89%) за близки, приятелски и конструктивни отношения с Русия. 39% от анкетираните твърдят, че тя е наш приятел и славянското братство е незаличимо. 50% са на мнение, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да влияе върху добрите отношения между двете държави. Най-положително, очаквано, са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в негативната си нагласа към Русия.

Нагласите на българите по отношение на САЩ са различни в сравнение с тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са „ демокрация" и „ интереси". 44% от изследваните лица приемат Щатите като носител на демокрацията. Това са основно активното население(18-55г) и самоопределящите се в политическото пространство център- крайно дясно. 50% са тези, които смятат, че ръководейки се от собствените си интереси, САЩ се интересуват и от България. Така разсъждават по-зрелите хора(над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към крайно лявото политическо пространство.

Желанията и нагласите на българите са прагматично ориентирани към поддържане на добрите отношения със световните политически сили. Външнополитическият профил на страната ни през тази година е успешен и даващ самочувствие на българите, сочи обобщен анализ на получените от Институт за политика данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай