700 гласа - и си депутат!

700 гласа - и си депутат! | StandartNews.com

Вторите в листите на ГЕРБ, БСП и ДПС са най-застрашени от феномена "15/15"

МВР разполага с оперативна информация, че над 10 кандидат-депутати се канят да си купят лични преференции на изборите на 5 октомври, съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов пред бТВ. Новата криминално-политическа модна вълна се надига, след като на 25 май в две от петте листи с избрани евродепутати водачите бяха гилотинирани от ръката на народа. В БСП никому неизвестният политолог Момчил Неков събра 34 124 преференции и избута лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев. До голяма степен бумът на Неков се дължеше на объркване сред червените - номерът му в листата съвпадна с този на партията на бюлетината. Освен феномена 15/15 трус разлюля и Реформаторския блок, където вторият в листата Светослав Малинов от ДСБ събра 39 173 преференции и замина за Брюксел вместо водачката Меглена Кунева. На евроизборите през май свои кандидати посочиха 585 000 души или 26% от гласувалите.
Историческият пробив вдъхнови десетки кандидати за 43-тия парламент

да заложат на лични кампании

в избирателните си райони. Технологията за парламентарния вот е малко по-различна: водачът на листата е защитен допълнително, тъй като всички бюлетини без отбелязани предпочитания ще се броят като преференции за него. По този начин на мушката попадат вторите в листите, които могат да бъдат съборени със 7% преференции. Пред "Стандарт" проф. Михаил Константинов посочи, че при дълга листа за осигуряването на 1 мандат ще са нужни 10-12 хиляди гласа, което означава, че вторият в листата може да бъде изместен с 700-800 гласа. Пробиви с преференции са възможни единствено при големите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, и то в избирателни райони с повечко мандата. Такива са Благоевград, откъдето ще бъдат излъчени - 11 депутати, Бургас - 14, Варна - 15, Велико Търново - 8, Пазарджик - 9, Плевен - 9, Пловдив - 11, Пловдивска област - 11, 23-и софийски - 16, 24-и софийски - 12, 25-и софийски - 14, Софийска област - 8, Стара Загора - 11, Хасково - 8. При Реформаторите, където отново всеки агитира за своите съпартийци, са възможно изненади единствено в столицата.
"Преференцирайте! Не ваканцувайте!", призова наскоро Георги Кадиев от БСП, който бе сложен на непрестижното 9-то място в столична листа. Той поиска от социалистите да извършат революция чрез преференцията и да скършат сценария на апаратчиците, като посочат личности. В съседните софийски райони подчертано самостоятелни кампании водят досегашният депутат Борис Цветков, който издигна лозунга: "Гласът на хората от квартала в парламента", а също и издателят на вестник "Дума" Николай Малинов. Особено напрегната е битката в Пловдивска област, където водач е Димитър Дъбов. Тук обаче собствени агитации открито водят третият - Пламен Славов, популярен в Карлово, и четвъртият - лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, който заяви, че мястото му е избираемо. Подреденият на 10-то място кмет на село Чалъкови Запрян Христев също може да поднесе изненада, ако успее да мобилизира достатъчно ромски избиратели.
Висок е градусът на напрежение при червените и в Благоевград, където досегашният депутат Емил Костадинов възропта открито срещу налагането на Кристиан Вигенин за водач. Той агитира за себе си, а стратегическото му предимство, е че номерът му в листата съвпада с този на бюлетината и има

шанс да повтори сензацията "Неков" с 22/22

Преференцията е нож с две остриета. От една страна, свободната конкуренция между кандидат-депутати ги кара всеки да търси нови избиратели и да разширява обхвата на партията. От друга страна, на места се разрушава отборният дух, тъй като кандидатите започват открито да воюват помежду си за привличане на тясната партийна база. Ниският праг на преференцията обаче засилва вероятността с купени гласове някой заможен политик да се събуди като народен представител, след като си е напазарувал 700-800 души. В ГЕРБ и ДПС, но доста по-дискретно, на места също се водят подмолни маневри за мобилизиране на собствен ресурс. По-голяма е вероятността хората да преначертаят онези листи, където са сложени парашутисти от София и други краища на страната, които не се нравят на местната партийна общественост. Те могат лесно да се самоорганизират и да избутат напред своя земляк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай