3 март разпали страстите български

3 март разпали страстите български | StandartNews.com

Думите разделят, действията обединяват. За съжаление в деня, който би трябвало да е символ на българското единство - 3 март, видяхме, че и действията не обединяват. Напротив - за пореден път дори най-светлият празник разпали страстите български. Днес, три дни по-късно, всички стоварват вината върху Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, защото тръгвайки си от България е заявил "огорчението си от официалната реторика на представители на държавата", които изразявайки благодарностите си за освобождението на България, са поставили наравно с Русия и Полша, Литва, Финландия.

Истината обаче е, че коренът на разделението бе заложен тук, у нас. И думите на руския патриарх са резултат от всичко онова, които той чу и видя при посещението си в България. Дали той сам влезе или бе умишлено вкаран в разделителната линия русофили - русофоби, патриоти - нихилисти, власт - опозиция, Запад - Изток е отделен въпрос.

Проблемът започва с това, че за знаковия юбилей - 140 години от Освобождението, ние не определихме нашето, българското събитие, с което да отбележим раждането на Третата българска държава. Не показахме, че имаме лидери, които могат да загърбят за ден различията си и заедно да бъдат лице на общите чествания. Безспорен факт е, че наше право като българи е да решим на кого и как да благодарим. Но когато най-високопоставеното лице на честванията е гост от друга държава, а тримата първи в нашата трудно застават един до друг, разделителната линия е вече положена.

Тя мина първо през освиркването на Цвета Караянчева на Шипка. След това през разкритието на Цветан Цветанов, че три месеца по-рано протоколите на Народното събрание и на Президентстовото са се разбирали на кои събития да бъдат Румен Радев и Цвета Караянчева. И въпреки решението Радев да участва в церемонията пред паметника на Незнайния войн, а Караянчева - на връх Шипка, от президентството направили масирана атака Радев да бъде на историческия връх и дори първоначално поставили условието да говори само той и никой друг. Разделението завърши с приема на 3 март, където нито едно от първите лица на ГЕРБ не отиде, а тема № 1 на приема бе роклята на президеншата. За капак самата Десислава Радева, решавайки да проговори за празника във Фейсбук, обяви, че я интересува само мнението на човека до нея. И забрави да честите 3 март на българите, камо ли да каже нещо, което би било наистина достойно за положението й на първа дама.

На този фон какво каза руският патриарх Кирил? На първо място той направи ясно разделение между властта и народа у нас. Властта, която за него не е достатъчно благодарна. И народът на Шипка. "Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка – там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове. Видяхме само флага на Русия и флага на България. Не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България", коментира патриарх Кирил. Никой у нас чу добрите думи за българския народ, за общата вяра и ценности. Русофилите видяха в думите на Кирил морална опора за атака към властта, русофобите - намеса във вътрешните дела на България.

Никой не обърна внимание на благодарността на Кирил за "братската обич и взаимното разбиране" между двете църкви. Нито на спомените му, че целият му живот е свързан с България, че от 1969 г. тук има много приятели и колеги, с които е работел за поддържането на църковните отношения между двата народа.

Защото всички се вторачиха в други думи на руския духовен водач - за президента Радев, които в бурното море на разделението отекнаха много по-силно. "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си. Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия", каза руският патриарх. И пожела: "Дай Боже, такива политици да набират сили в България". Така сложи етикет на Радев. Каквото и да прави оттук нататък президентът, каквато и позиция да заеме, той винаги ще бъде наричан руският човек. Русофилите видяха своя политически водач, русофобите - проводник на чужди интереси. Опозицията намери своя институционален трамплин за атака срещу кабинета, управляващата коалиция - аргумент за сериозна дистанция. Едва ли руският патриарх Кирил е имал за цел създаване на институционално напрежение у нас. Но факт е, че употребата на думите му за партийни цели вече започна. И най-пагубно би било, ако политиците не проявят мъдрост и я превърнат във война между институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай