25% от българите мислят, че СПИН се хваща от немити прибори

25% от българите мислят, че СПИН се хваща от немити прибори | StandartNews.com

86% от българите никога не са си правили тест за носителство на ХИВ вируса, а 76% не биха били приятели с човек, който живее с вируса.

Това сочат резултати от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Сдружение "Здраве без граници", посветено на нагласите и информираността на българите по темата за ХИВ вируса. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 10 и 18 януари 2017 г., посочват от "Тренд". Едва 11% от всички запитани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН. 55% не биха общували с ХИВ позитивен. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ, сочат резултатите.

92% от хората посочват, че не познават човек, който е носител на ХИВ. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Високи нива се отчитат и при най-младите, и при най-възрастните. Тук трябва да се има предвид също и обществената чувствителност по отношение на темата свързана с ХИВ и "безпокойството" да се говори открито по такъв тип тема, отчитат от социологическата агенция. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

В проучването са тествани и редица ситуации, които показват обществената нетолерантност по отношение на темата, свързана с вируса на ХИВ.

94% от българите например казват, че не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ. 76% посочват, че не биха били приятели с хора с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на този вирус, в голяма степен е предпоставка за криенето на такъв тип информация, твърдят социолозите и уточняват, че и в този случай не се отчита динамика по отношение на демографските характеристики на респондентите.
87% от хората пък посочват, че не биха живели с такъв човек. По отношение на работа се отчита разчупване, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни за сметка на по-възрастните. 57% обаче не биха работили с човек, носител на вируса.

31% посочват, че биха общували с човек, носител на ХИВ, докато 55% не биха. Тук отново се запазва съотношението по отношение на възрастта на хората. Проучването регистрира и силна неинформираност по отношение на вируса и на болестта.

Един от ключовите въпроси е свързан със стереотипите по отношение на заразяване с ХИВ, както и реалните възможности, коментират от "Тренд". 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт. 8% са на мнение, че човек може да се зарази чрез докосване или ръкостискане. Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да преценят дали в такава ситуация могат да се заразят, което е висок дял на незапознатост, смятат социолозите.

35% от хората са съгласни, че човек може да се зарази чрез целувка. Висок е делът на хората (25%), които смятат, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Отново се отчитат високи нива (27%), които не знаят/ не могат да преценят.

92% са съгласни, че чрез преливане на кръв човек може да се зарази с ХИВ. 24% отговарят положително, че човек може да се зарази при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. 21% са на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

Едва 33% посочват, че знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ при човек, които е носител на вируса. Данните показват, че по-младите в по-голяма дял отговарят положително за сметка на по-възрастните. 57% обаче не са запознати с наличието на съвременно лечение.

"Данните сочат, че сред българите се отчита ниска запознатост с характеристиките на ХИВ, което налага засилване на информационните кампании за болестта", заключават социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай