Застраховането се отлепя от дъното

Застраховането се отлепя от дъното | StandartNews.com

Данчо Данчев, изпълнителен директор на ЗАД "Виктория", председател на Асоциацията на българските застрахователи и носител на наградата "Мистър икономика 2011" за принос в развитието на търговията и услугите

- Г-н Данчев, кои бяха най-важните събития в застрахователния сектор през изминалата година?
- Най-важното събитие беше израстването на застраховането като сериозност на мислене и поведение на пазара. Вследствие на огромните загуби, които претърпяха почти всички компании, мисля, че мениджмънтът се отрезви, разбра сериозността на положението и за мен това е събитие номер едно. Иначе, технически, въвеждането на т.нар. електронна полица по "Гражданска отговорност" беше събитието на годината.
- А какво трябва да се направи през следващата година, за да се намали влиянието на кризата върху пазара?
- Последователност в принципните действия, гъвкавост на пазара, разумно поведение. Аз бих казал, че в нашия сектор кризата вече е достигнала дъното и сега се отлепваме от него. Което мен лично много ме радва. Разбира се, голяма помощ за застрахователния пазар оказва и ролята на Комисията за финансов надзор.
- Има ли нещо конкретно, което тя трябва да направи, за да помогне на застраховането?
- Да следи правилата на играта, защото всички трябва да ги спазваме по един и същи начин. Да прилагат законите за тези, които ги нарушават, и нищо повече. А те и сега го правят перфектно. За което получават моите благодарности. И неслучайно Стоян Мавродиев (председател на КФН - б.р.) също взе награда "Мистър Икономика 2011" за финансовия сектор.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай