Сега е моментът да се надгражда

Сега е моментът да се надгражда | StandartNews.com

Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на "Биовет" АД и на Параходство "Български морски флот", носител на наградата "Мистър Икономика 2011" за принос в развитието на индустрията

- Г-н Домусчиев, какво ви помогна за спечелването на тази награда?
- Аз чакам тази награда от 22 години. От толкова време аз градя своя бизнес и съм се развивал като инвеститор и мениджър. Зад тази награда стоят много труд, усилия и енергия.

- Подобрява ли се бизнес средата в България?
- От гледна точка на регулации и сива икономика средата се е подобрила много с общите усилия на държавата и бизнеса.
- Като човек, ориентиран към различни сектори, има ли лесен бизнес?

- Няма лесен бизнес. Има голям и малък бизнес, но ако искаш да вървят нещата, времето, което трябва да отделяш, е едно и също.
- Наскоро изглеждахте доста разочарован от ситуацията в родния футбол. Съжалявате ли за някое свое бизнес решение?
- И там не е лесно. Впоследствие се успокоих и реших, че в крайна сметка нашият футбол остава в 90-те години, когато в България властваше повече сивата икономика, отколкото нормалните бизнес правила. Мисля, че трябва да се опитам да помогна и на футбола да излезе от сивата си част.

- В каква посока са бъдещите ви планове?
- Имаме нови проекти, предстоят много сериозни предизвикателства и, гледайки златната рибка на статуетката, си пожелавам да се сбъднат. Именно в тази тежка икономическа среда е идеалният момент да се надгражда това, което има здрава основа. Инвестициите ни ще са в експортно ориентираните сектори - в нови продукти във фармацевтиката и биотехнологиите, в нови кораби за БМФ и в пристанището в Бургас.

- Оптимист ли сте за бъдещето на европейската и българската икономика?
- Имам някои съмнения за бъдещето на еврото, но да се надяваме, че макроикономистите ще ме опровергаят. За бизнеса не съм такъв оптимист - потреблението е свито, няма и финансиране от банките. Следващата година ще е доста трудна. Но все пак има и положителна страна, тъй като толкова години сме преживявали кризи, че сме най-добре подготвени за случващото се в момента.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай