Правилата са ключът за финансова стабилност

Правилата са ключът за финансова стабилност | StandartNews.com

Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор и носител на наградата "Мистър Икономика 2011" за принос в развитието на финансовия сектор

- Г-н Мавродиев, какво беше най-важното, което направихте за стабилността на финансовия сектор през 2011 г.?
- Аз и ръководената от мен Комисия за финансов надзор извършихме много и сериозни дейности във всички посоки, касаещи небанковия финансов сектор. В частност регулаторната ни дейност върху капиталовия пазар, застраховането и частното пенсионно осигуряване. Обърнахме сериозно внимание на строгото прилагане на буквите на закона, което е предпоставка за поддържане на дисциплина на пазара и запазване на финансовата стабилност. Като един много активен участник в новите европейски регулаторни органи, защитавахме позицията на България при приемане на европейските регулации, така че да застанем зад позиции, които са максимално добри за страната ни. Пример в тази посока е, че гласувахме против данъка върху финансовите транзакции, който се предлагаше от Европейската комисия. Смятам, че доста добре защитавахме както компаниите в тези сфери, така и интереса на потребителите на финансови услуги.
- За 2012 г. имате ли набелязани конкретни мерки за запазването на стабилност у нас?
- Ще бъдем доста активни в законодателните промени. Ще подобряваме нормативната рамка, което ще влияе върху налагането на правила и защитата на интересите на потребителите. С което ще влияем положително и върху финансовата стабилност. Разбира се, за конкретни проблеми като кризата с гръцките облигации или други общоевропейски теми ще участваме активно в решаването на тези проблеми като част от европейските регулаторни органи и институция, която представлява интересите на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай