Оскари срещу кризата

Оскари срещу кризата | StandartNews.com

София. Кризата превърна бизнеса в жестока битка за оцеляване. В сряда вечерта в Националния исторически музей обаче нямаше конкуренти и съперници. В нощта, когато списание "Икономика" раздаде бизнес оскарите, под един покрив се събра елитът сред българските предприемачи. Над 500 представители на родните компании дойдоха на бляскавата церемония, на която бяха възродени наградите "Мистър Икономика".

Авторитетно жури от 33-ма финансисти, експерти и бизнесмени имаше тежката задача сред номинираните 16 кандидати за престижните отличия да отсее хората с най-голям принос за развитието на икономиката в тежката кризисна 2011 г.
Най-оспорваната категория беше за цялостен принос в развитието на българската икономика. До финала бяха стигнали четирима достойни български бизнесмени - д-р инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин" и председател на Съвета на директорите на "Елаците-мед", мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и председател на Надзорния й съвет Цветан Василев, изпълнителният директор и на "Асарел-Медет" и председател на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков, и изпълнителният директор и основен акционер в "Риск инженеринг" инж. Богомил Манчев. Журито реши да награди Цветан Василев. Статуетката на Ставри Калинов "Рибарят и златната рибка" му беше връчена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Поласкан съм от високата чест. Особено като отчитам, че в момента

по света са готови да обезглавяват банкери

и да окупират Уолстрийт, докато тук едно престижно жури ги награждава", каза Василев.
Икономическият оскар в областта на земеделието и храните отиде при "Лидл България". Веригата надви Димитър Зоров, собственик на една от най-големите млекопреработвателни компании, и Иван Ангелов от "Градус". Наградата връчи ресорният министър Мирослав Найденов, като пожела на "Лидл" да залага повече на българските стоки. Управителят на веригата Милена Драгийска-Денчева подчерта, че призът е още една мотивация да показват най-доброто.
Изпълнителният директор на застрахователното дружество "Виктория" и председател на Асоциацията на българските застрахователи Данчо Данчев победи в категорията за принос в развитието на търговията и услугите в конкуренция с изпълнителния директор на "Албена" АД Красимир Станев и генералния директор на "Метро България" Емилиян Абаджиев. Данчев получи статуетката от един от лидерите във финансовата сфера у нас - изпълнителния директор на Пенсионноосигурителна компания "Доверие" Даниела Петкова. В типичния си шеговит стил лауреатът изрази удовлетворението си от получената награда с интересна история. "Преди много години един човек ми каза да правя каквото трябва, но

да не допускам грешки, преди да навърша 40

защото после ще стане лошо. Ето, тази година ги навърших и явно съм успял", каза той.
Индустрията безспорно е една от най-важните области на икономиката, на която се разчита да извлече страната от кризата. Естествено, битката и там беше много оспорвана. Сред номинираните бяха доц. д-р Никола Добрев, главен изп. директор на "КЦМ 2000 Груп", и Гриша Ганчев, основател и председател на Надзорния съвет на "Литекс комерс". Статуетката обаче отиде при Кирил Домусчиев - председател на надзора на "Биовет" и изп. директор на "Хювефарма". Той беше категоричен, че след подобно признание 

няма как да не работи с още по-голям хъс

и желание, за да оправдае по-високите очаквания. Наградата му връчи управителят на БНБ Иван Искров. "Мистър Икономика 2011" за развитието на финансовия сектор в България стана председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който се пребори за приза с Антъни Хасиотис, шеф на 6-те дружества на Юробанк И Еф Джи Груп, и Емил Ангелов от банка "Пиреос". Мавродиев получи отличието от специалния гост Кароли Саш, ръководещ унгарския финансов регулатор. Саш похвали българския финансов сектор за успешното му противодействие срещу кризата, като особено внимание обърна на сътрудничеството между унгарската финансова група OTP и Банка ДСК. "За мен тази награда се дължи не само на моята работа, но и на силния екип, който създадохме точно както направи ГЕРБ при основаването си".
Председателят на журито и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова връчи специалната награда на шефката на Банка ДСК Виолина Маринова. "През годините "Стандарт" се превърна в медиатор между бизнеса и държавата и направи така, че

да се чуе гласът на бизнеса

Конкурсът е важен, защото особено в момента е нужно да се показват положителните примери и да се повишава националното самочувствие", каза Славка Бозукова. От нея дойде и новината на вечерта, че през 2012 г. ще има два конкурса - Мистър и за Мисис Икономика, защото дамите не трябва да бъдат пренебрегвани.
След края на официалната церемония събитието премина в приятелски разговори и шеги между участниците. Конкурентите се поздравяваха помежду си. На чаша класно уиски "Чивас Регал" и под звуците на изпълненията на симфоничния квартет "Кварто" предприемачите завързаха делови разговори и дори се уговаряха за бъдещи сделки.

Лауреати в конкурса "Мистър Икономика 2011"

За цялостен принос:
Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка

За принос в развитието на индустрията:
Кирил Домусчиев, член на Управителния съвет на КРИБ и председател на Надзорния съвет на Параходство "Български морски флот"

За принос в развитието на финансовия сектор:
Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор

За принос в развитието на услугите и търговията:
Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД "Виктория"

За принос в развитието на земеделието и храните:
"Лидл България", търговия на хранителни и нехранителни продукти

Специална награда:
Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай