За месец: Стара Загора става Кан

За месец: Стара Загора става Кан | StandartNews.com

"Златната липа" събира кинаджии от 16 държави

Стара Загора отново става Кан. Европейското кино ще триумфира в града до 3 юни. От днес започна подгряващата програма за Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа". Всяка събота до официалния старт на панорамата заралии и гостите им ще могат да гледат безплатно по два от наградените през 2014 г. филми.

Днес в залата на регионалната библиотека "Захари Княжески" ще се прожектират естонският филм "Керту" и "Искам да живея" на полския режисьор Мачей Пепшица. "Керту" грабна две отличия - за най-добър филм и най-добра актриса - Урсула Ратасеп. За другата лента полският актьор Давид Огродник получи заслужено наградата за най-добра мъжка роля.

Европейски и родни звезди ще минат по червения килим на 30 май, когато тържествено ще се открие третото издание на "Златната липа". Тази година участват 35 игрални и 7 късометражни филма от 16 държави. Председател на международното жури ще е Станимир Трифонов. А великанът на екрана Васил Михайлов ще е специалният гост на фестивала.

Любопитна съпътстваща програма ще има по традиция "Златната липа", съобщи именитата режисьорка Магдалена Ралчева, организиратор на международния фест. Една от изненадите ще е среща на старозагорци с наследниците на Григор Вачков, Апостол Карамитев и Петър Слабаков - Марта Вачкова, Момчил Карамитев и Андрей Слабаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай