За да живеете дълго, разхождайте се и дишайте чист въздух

За да живеете дълго, разхождайте се и дишайте чист въздух | StandartNews.com

Честите разходки сред природата и свежият въздух могат да намалят риска от диабет тип 2, сърдечносъдови болести и да сведат до минимум риска от преждевременна смърт, установиха учени от Източна Англия, съобщи Лайф, цитиран от БТА.


Като анализирали резултатите от 140 изследвания, обхванали над 290 милиона души от 20 страни, включително Великобритания, САЩ, Испания, Франция, Германия, Австралия и Япония, учените заключили, че разходките на чист въздух отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие.


След като изследвали средната продължителност на живота на участниците, учените констатирали, че достъпът до естествена растителност допринася за оздравяването на човешкия организъм, като изпълва белите дробове с максимално чист и подходящ за обновяването на клетките въздух.


У живеещите близо до природата хора било регистрирано най-близко до нормите артериално кръвно налягане, а сърдечният ритъм и състоянието на сърцето били близки до идеалните показатели.


Освен това стресът влияе по-малко върху живеещите в хармония с природата, отколкото върху живеещите в градска среда.
Специалистите смятат, че въздействието на зелените пространства нормализира нивото на съдържащия се в кръвта хормон кортизол, който често е наричан физиологичен маркер на стреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай