Всички пътища водят до залата

Всички пътища водят до залата | StandartNews.com

Перфектното тяло се постига с много труд

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб "MD sport", зала 5-Б, стадион "Васил Левски"

Каквото и да си приказваме, ако думите и намеренията не се превърнат в действия - спукана ви е работата. Защото има само една, но доста съществена крачка, между желанието да тренирате и превръщането на това желание във факт. Не позволявайте на навика и инерцията да ви надвият и не се поддавайте на провокациите, които подсъзнателно изплуват в ума ви. Примерно, че днес, виждате ли, имате много работа, че утре пък ще вали, че други ден не знам какво, и така нататък. Всичко е въпрос на приоритети. Не чакайте да станете с наднормено тегло, за да се сетите за себе си и за тялото си. Защото, ако то боледува, и душата няма да е спокойна. Нима предпочитате да ходите по лекари и изследвания, вместо здравословно да спортувате редовно?! Спортът е преди всичко комфорт и баланс между тяло и дух. И чак след това - за влизане във форма, ако сте изпуснали нещата от контрол. Никой не ви кара да седите с часове в залата и фанатично да се стремите към върхови постижения - това си е работа на професионалните спортисти. Достатъчно е да направите дневната си стратегия така, че поне три пъти в седмицата да имате време за тренировки. Тогава целият ви свят ще се промени и ще започнете да виждате и усещате живота различно и много по-качествено.

Днес Лора ще покаже малко по-силови упражнения, които натоварват изключително ефикасно тялото, защото в едно движение се съчетава натоварване на няколко мускулни групи - едните като целева работа, другите - като стабилизатори. Препоръчителният брой повторения е в зависимост от самото упражнение, сериите са 3.

Започнете ли веднъж, издържите ли на прехода между старата инерция на обездвижването и новото ви начало към спорт и редовни тренировки - връщане няма! Важното е да започнете и да не се обръщате назад!

1. Ръце встрани от топка

Легнете по корем върху топката, като свиете колена и подпрете стъпалата в стабилна опора. Изпънете ръцете с гирите надолу и напред. От тук, разтворете ръцете встрани до нивото на рамената, като използвате горната и средата част на гърба, фиксирайки мускулите в тази зона. Дръжте кръста стегнат. Върнете ръцете до долу и направете общо 3 серии по 12 повторения.

2. Вятърна мелница

Застанете изправени като стъпите на широчина на раменете, поставяйки лявото стъпало с пета навътре перпендикулярно на дясното. Вдигнете пудовката нагоре с изпъната дясна ръка. Лявата ръка е надолу, близо до тялото. От тук направете страничен наклон вляво, като се стремите да не навеждате тялото напред. Върнете към център и повторете. Изпълнете 12 повторения на всяка страна

3. Раменна преса с една ръка

Застанете изправени като застъпите ластика по средата с единия крак и хванете краищата с ръце, свити под прав ъгъл в лактите. Другият крак е леко свит с пръсти на пода до петата на опорното стъпало. От тук започнете последователно да изпъвате дясна и лява ръка нагоре, като при връщането надолу, спазвате правия ъгъл в лактите. Изпълнете 20 повторения общо.

4. Планк плъзгане

Застанете в позиция планк и хванете пудовката в лява ръка, без да докосвате пода. Стегнете тялото, запазете баланс и плъзнете пудовката под тялото към дясната опорна ръка. Върнете обратно и повторете в серия. Упражнението изисква сила и провокира стабилността при основната позиция планк. Изпълнете по 8-10 бройки на всяка страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай