Великата китайска стена се руши бавно

Великата китайска стена се руши бавно | StandartNews.com

Великата китайска стена, построена по време на династията Минг, с течение на времето се руши бавно и методично. Причината за това са неблагоприятните природни условия и необмислените човешки дейности, които включват кражба на тухли за постройки от лично естество, съобщава вестник "Гардиън".

30% от Великата китайска стена са изчезнали.

Самата стена не е непрекъсната единична структура, но отделните й части се простират на хиляди километра от Шанхайгуан на източния бряг до Джиаугуан на границата на пустинята Гоби.

Дължината й варира от 9 000 до 21 000 километра, но това зависи дали включваме отделните липсващи участъци. Въпреки внушителната дължина на конструкцията, стената не се вижда от космоса, както твърдят някои специалисти.

Растенията по стените са ускорили разрушаването на стената, а 1 962 километра са изчезнали през вековете, твърди миналогодишно проучване на Great Wall of China Society.

"Въпреки че някои от стените са изградени от камък и тухла, те не могат да издържат на многогодишното излагане на вятър и дъжд", казва Донг Яохуй, заместник-председател на обществото.

"Много кули стават все по-нестабилни и може да рухнат след само една лятна буря.", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай