15:51 ч.

30.06.15

1 мин.

1152

0

0

Великата китайска стена се руши бавно

от Цветан Кръстев |

Великата китайска стена се руши бавно

Великата китайска стена, построена по време на династията Минг, с течение на времето се руши бавно и методично. Причината за това са неблагоприятните природни условия и необмислените човешки дейности, които включват кражба на тухли за постройки от лично естество, съобщава вестник "Гардиън".


30% от Великата китайска стена са изчезнали.


Самата стена не е непрекъсната единична структура, но отделните й части се простират на хиляди километра от Шанхайгуан на източния бряг до Джиаугуан на границата на пустинята Гоби.


Дължината й варира от 9 000 до 21 000 километра, но това зависи дали включваме отделните липсващи участъци. Въпреки внушителната дължина на конструкцията, стената не се вижда от космоса, както твърдят някои специалисти.


Растенията по стените са ускорили разрушаването на стената, а 1 962 километра са изчезнали през вековете, твърди миналогодишно проучване на Great Wall of China Society.


"Въпреки че някои от стените са изградени от камък и тухла, те не могат да издържат на многогодишното излагане на вятър и дъжд", казва Донг Яохуй, заместник-председател на обществото.


"Много кули стават все по-нестабилни и може да рухнат след само една лятна буря.", добави той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент