Увеличете приема на витамини през пролетта

Увеличете приема на витамини през пролетта | StandartNews.com

Пролет е и повечето от нас чувстват умора, а нервите ни са силно опънати от най-малкия шум или трудност в ежедневието. Ако имаме сенки под очите, а ноктите ни се разслояват, значи трябва да увеличим приема на витамини. В тази връзка е хубаво да помислим за хранителния ни режим през този сезон. Важно е той да осигури по-голямата част от дневната калорийна нужда на организма, но без да го лишава от основните хранителни съставки - мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати на витамини и минерали, са част от храните, които да ядем през пролетта и съответно от тях да получаваме силата, която е нужна на организма ни.

Нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества. Намаленият прием на тези вещества води до влошаване на общото състояние на организма, т.е. получава се авитаминоза. Това състояние може да се отстрани чрез системен прием на витамините от група В, С, А, Д, Е.

Съществува едно основно правило - хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото да попадат всички необходими витамини и микроелементи, съобщават от media.framar.bg.

Пролетта е подходяща и за започване на диета, при която обаче е нужно да консумираме повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и продукти, бедни на животински мазнини. Заедно с това е хубаво и прием на 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо.

Отпадналостта през пролетта

Авитаминозата е сезонно състояние, което често изпитваме през пролетта. През зимата се храним с по-малко плодове и зеленчуци или с такива, които са отглеждани с множество торове, което вреди на организма ни. Заради недостиг на витамини организмът започва да използва резервите, които са натрупани през лятото и есента. Запасите ни вече са изчерпани в началото на пролетта и така се появява явният дефицит на полезни елементи, който прераства в авитаминоза.

Кои са признаците на авитаминозата:

  • сънливост;
  • хронична умора;
  • появата на пъпки;
  • намаление на зрението;
  • проблеми с потентността;
  • кръвотечение от венците;
  • опадане на косата;
  • проблеми с ноктите;
  • чести простуди с дълго и трудно възстановяване;
  • раздразнителност, апатия;
  • понижено внимание, памет и интелект.

Витамините, които ви липсват:

1. Протегнете ръце с дланите нагоре, свийте едновременно пръстите и на двете ръце (без палците) докато докоснете дланите (не сгъвайте ставите между пръстите и дланите). Ако не можете да изпълните това упражнение както трябва, имате нужда от витамин В6.

2. Ако забележите, че даже при слаби удари по тялото ви се появяват синини и дълго не избледняват, причината за това е преди всичко в недостига на витамин С.

3. Безпокоят ли ви постоянно световъртеж и шум ушите, това е предизвикано от дефицита на витамините В3 и Е, както и на микроелементите манган и калий.

4. Зачервените очи и неспособността бързо да се ориентирате в тъмно помещение понякога са предизвикани от липсата на витамините А и В2.

5. Пърхот се появява при недостиг на витамините В12, В6, Р и микроелемента селен.

6. Ако косата ви изведнъж е загубила блясъка си и е станала чуплива, снабдете се с витамините В9, С и Н.

7. Причината за безсънието може да е в дефицита на витамините от групата В, както и на макроелементите калий и калций.

Не забравяйте, че приема на всякакви лекарства и хранителни добавки за подсилване на организма не е препоръчителен без консултация с личния лекар!

За магическата сила на суперхраните четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай