„Умна“ автомобилна седалка следи състоянието на шофьора

„Умна“ автомобилна седалка следи състоянието на шофьора | StandartNews.com

Нова „умна" автомобилна седалка е в състояние да успокои шофьора, като активно наблюдава физическото и психическото му състояние, пише CBS Los Angeles, цитирани от "Фокус". „Създадохме седалка, наречена Active Wellness. Тя събира данни за сърдечния ритъм, честотата на дишане и след това ги анализира, за да установи нивата на стрес," казва Матю Бенсън, ръководител на дивизията за иновации в компанията Faurecia, която е един от най-големите доставчици на автомобилно оборудване в света.

Ако се чувстваме напрегнати, седалката използва система от биометрични сензори, за да активира масажна функция или функция за охлаждане и затопляне. Ако се чувстваме сънливи, интелигентната седалка ни го съобщава, преди дори сами да сме го осъзнали.

Компанията е разработила вградените сензори, които засичат жизнените показатели, без да докосват кожата, в партньорство с учени от Националната космическа агенция на САЩ (NASA), Института за изследване на гръбначния стълб към Щатския университет на Охайо и Станфордския университет. Докато някои шофьори са скептични, според сержант Хуан Емерик от полицейското управление в Лос Анджелис седалката е точно това, от което водачите имат нужда. Матю Бенсън уточнява, че първите наблюдаващи здравните показатели седалки вероятно ще се появят на пазара след между две и три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай