Три кафета на ден са по-полезни за здравето отколкото нито едно, твърдят учени

Три кафета на ден са по-полезни за здравето отколкото нито едно, твърдят учени | StandartNews.com

ората, които пият до три-четири кафета на ден са по-здрави и са в по-нисък риск от диабет, деменция, сърдечно-съдови и чернодробни болести, някои видове онкологични заболявания и като цяло преждевременна смърт в сравнение с хората, които изобщо не пият кафе. Това показва обобщителен анализ на над 200 научни трудове, посветени на ефектите от пиенето на кафе върху здравето, цитиран от "Гардиън".

Накратко изводът от анализа е, че има повече ползи от пиенето на кафе отколкото от въздържанието, но при умерена консумация. Оптималната доза е не повече от четири чаши на ден и изключение от тенденцията за положителен здравословен ефект има за бременните жени и за хората с висок риск от фрактури, т.е. с ниска костна плътност.

Обобщението разглежда 201 изследвания и експерименти от цял свят, включително и 17 клинични проучвания. Проведено е в британския Университет на Саутхамптън и резултатите са публикувани в последния брой на Британския медицински журнал (BMJ).

Най-добри здравни показатели и нисък риск от болести на сърцето има при хората, които пият по три чаши на ден, пише в анализа. Повече от три чаши не водят до вреда, обаче наблюдаваните благотворни ефекти са по-малки, уточняват учените.

При редовните любители на топлата напитка като цяло има по-малко заболеваемост и от рак на простатата и шийката на матката, кожата и черния дроб, както и от диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. От статистиката личи, че от всички органи, върху които влияе, кафето има най-голям благотворен ефект за предпазването на черния дроб, включтелно срещу цироза.

Учените от Саутхамптън напомнят и че добавките, с които си отива кафето, като рафинирана захар и тестени изделия, са все така повече вредни отколкото полезни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай